A Ford mekis kávémaradékból készít alkatrészeket

Közzétéve:
2019-12-05, 15:56

Összeáll a két óriásvállalat a környezetvédelem érdekében.

Nem ez az első eset, hogy a Ford egy érdekes technológiai megoldással hívja fel magára a figyelmet 2019-ben. Az év elején a „sávtartó ágy” kifejlesztésével robbantottak a médiában, most pedig arra szánták el magukat, hogy a globális felmelegedés elleni harcban egy különleges módszerrel vegyék ki a részüket. A McDonald’s élelmiszerhulladékából készülnek autóalkatrészeket gyártani, mellyel a károsanyag-kibocsátást is csökkentik majd.

Ford alkatrész kávéból

A kávébabok pörkölésekor a héjat leválasztják, és a legtöbb esetben kidobják vagy komposztálják. Ez a darálék azonban a Ford kutatói szerint alkalmas arra, hogy magas hőmérsékleten való megolvasztás után bioműanyagot készítsenek belőle, ezt pedig formára öntés után a fényszórók házának kialakítására használják fel. Egyéb nem látszó műanyag alkatrészek is készülnek majd a kávé el nem fogyasztott részeiből.

A Ford szerint ezek az alkatrészek megfelelnek majd minden minőségi előírásnak, ráadásul 20 százalékkal könnyebbek lesznek a hagyományos műanyagból készült társaiknál, és 25 százalékkal kevesebb energiaráfordítással lehet őket legyártani.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek