szombat - 2023. március 25.
13.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Fordnak köszönhetően a már a vakok is érezhetik a kilátást

2020. január 07. | 12:47

A Ford készítette az első olyan eszközt, amelynek köszönhetően a a látássérültek is élvezhetik a kilátást.

Mindannyian tudjuk, hogy mostanában nem nagyon olvasható a Ford neve a legfrissebb híreknél, A Ford Europe Youtube csatornájára még régebben került fel egy videó, amely megmosolyogtatott engem is és valószínűleg neked is tetszeni fog.

Személy szerint soha nem ismertem senkit, aki vakként született volna vagy elvesztette látását, de ezt soha, senkinek nem kívánnám. Sokszor olyan dolgokat is természetesnek veszünk, amik egyáltalán nem azok, sokkal inkább ajándékok, amiket értékelni kéne.

Nagyon nehéz elképzelni milyen lehet annak, aki nem látja azt, amit mi és így nem érezheti az adott pillanathoz kapcsolódó érzelmeket. A Ford nagyon közel van ahhoz, hogy mindenkinek megadathasson a látás érzése.

Az úgynevezett „Feel The View” névre keresztelt eszközt a Ford és a GTB tervezte és fejlesztette ki egy helyi startup vállalkozással, az Aedóval együttműködve.

Úgy működik, hogy a jármű ablaküvegén keresztül eljuttatott 255 rezgés révén teszi láthatóvá a tájat. Csak annyit kell tennie, hogy megnyomja a gombot, és a készülék képet készít a tájról. Ez a kép valóban nagy kontrasztú, monokróm kép, a gép minden szürke árnyalatot képes különféle rezgésekké alakítani az autó ablakon.

Ez lehetővé teszi a látássérültek számára, hogy "érezzék" a tájat, azáltal, hogy kitapogatják a részleteket és mélységet, így meg tudják alkotni a fejükben a környezet képét. Továbbá az autó hangszóróin keresztül egy integrált virtuális asszisztens kulcsszavakat mond a „látottakról.”

Ez egy igazán érdekes ötlet a Fordtól és remélem, hogy a jövőben népszerű lesz, mivel a magával hordozott üzenete sokaknak tanulságos lehet és talán egyszer kevésbé lesznek előítéletesek az emberek.

F1: Szerződést hosszabbított Max Verstappen Oszlopnak hajtott és durván lebontotta a kocsiját egy autós Zuglóban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!