hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Formabontónak képzeli a jövő autóit a mesterséges intelligencia

2022. október 04. | 12:10

Nem egyszerű úgy irányítani a Midjourney mesterséges intelligenciáját, hogy pontosan az jöjjön ki a képen, amit mi akarunk, de sok esetben erősen közelít hozzá és lenyűgöző dolgokat alkot.

Aki egy csákánnyal a kezében tart a pincepadló felé, hogy előtúrjon pár kézifegyvert, az ne tegye. Ez még messze nem az a mesterséges intelligencia, mint a filmekben, de így is félelmetes dolgokra képes. Például egy kompromisszumokkal teli nyelven, de megérti az emberi beszédet. Ez egy óriási lépés az emberiség történetében és az is óriási dolog, hogy ez a technológia nekünk, hétköznapi emberek számára is elérhető.

Ha csak mint felhasználó tekintünk rá, a Midjourney egyszerűen működik. Beírunk egy alap képet, amit látni akarunk, például én beírtam, hogy BMW car of the future - tehát a jövő BMW autója. Ezután jöttek kiegészítések, minthogy egy autót szeretnék látni, amihez használja a kék és szürke színeket, a háttér legyen világos, a kép maga pedig legyen fotorealisztikus és részletes. Ezután jöttek a paraméterek, amiket napestig lehetne magyarázni, a Midjourney oldalán minden fent van.

Ha nagyvonalakban akarom leírni a folyamatot, az intelligencia ilyenkor összegyűjt minden infót a beírt dolgokról és elkezd képzelődni. Elképzeli a megadott feltételek alapján a képet, pont, mint az emberi agy. Így születnek ezek a képek, amikkel előszeretettel riogatják az internet népét, minthogy milyen lesz a világ X év múlva vagy milyen lesz a bolygón az utolsó szelfi, és hasonlók.

Szerencsére nem csak ilyen lehangoló dolgokra képes a Midjourney. Bármit képes elképzelni, így most készíttettem vele 8+1 autót a jövőből. Előzetesen csak annyit mondok, hogy a Midjourney szebb BMW-t rajzol, mint a BMW.

A jövő BMW-je

A robot egészen beletalált egy ma is divatos koncepcióautó formájába. Bár a méretezés nem olyan egyszerű, így az autó részei lelógnak a képről, de az orrdizájn így is megvan és nagyon betalált. Úgy rajzolt egy felismerhetően modern BMW-t, hogy közben a ma használt hatalmas hűtőmaszkokat elhagyta.

Forrás: Midjourney

A jövő Rolls Royce-a

Bár a klasszikus Rolls formai jegyeket megtalálta, egy kicsit talán túltolta a jövőt. Ugyan a modernizálás egyik ága az autóiparban a sofőr nélküli autókra irányul. Ezt viszont félreérthette a Midjourney, mert ő tovább ment, és már az utasteret is kihagyta, ez így csak egy nagy önjáró modellautó.

Forrás: Midjourney

A jövő Alfa Romeo-ja

Hasonlóan a Rolls-hoz, a fő formai jegyet, azaz a hűtőmaszkot megtalálta és ügyesen alkalmazta, viszont mögötte a sportautók igazán futurisztikusak lettek. Pont olyanok, amilyennek egy jó koncepcióautónak lennie kell, így ha a második autónak úgy is néz ki, mintha konkrétan szeme lenne, én eredményesnek tekintem a projektet.

Forrás: Midjourney

A jövő Toyotája

Itt annyira nem találtuk el a képkivágásokat, hogy az autó nagy része lemaradt a képről, de azért érdekes ami maradt. Egy Le-Mans-is versenyautóra emlékeztet, főleg a második kép, illetve ahogy a fénycsík kezdődik, én oda tudom képzelni a Lexus modellek orrát. Mindenesetre ezen a képen még dolgozni kell egy kicsit.

Forrás: Midjourney

A jövő Trabantja

Hát igen, egy kis szórakozás is belefér, de kimondottan tudományos jelleggel kíváncsi voltam, hogy a múlt autójából meg tudja-e rajzolni a jövő autóját. A siker ezesetben relatív kifejezés, mert bár nekem tetszik a végeredmény, nagyban nem engedte el az alapvonalakat. Talán a második képen látni némi modern beütést, de összességében a vékony oszlopok és egyszerű aerodinamikával operáló kaszni még mindig a múltba való. Ettől függetlenül ha ma lenne ilyen autó modern technikai tartalommal, én venném.

Forrás: Midjourney

A jövő AMG-Mercedese

Az az érdekes, hogy itt nem kifejezetten ment távol a jövőbe, hiszen ez a render olyan, mintha a most futó AMG GT kapott volna egy ráncfelvarrást. Vagy tényleg nem engedte el a fantáziáját, vagy ennyit néz ki szegény AMG mérnökökből. Ettől függetlenül az autó nagyon jól néz ki, és mintha a pálya versenyautóból merítette volna az ihlet nagy részét.

Forrás: Midjourney

A jövő Lamborghini-je

Itt egy kicsit megint csalódnom kellett, mert ez is olyan, mint az összes többi Lamborghini, csak talán egy kicsit még vadabbra faragva. Hasonlóan a Mercedeshez egy ráncfelvarrásnak tűnik a kirenderelt képen az autó, ettől függetlenül a márkához hű és gyönyörű autó jó arányokkal.

Forrás: Midjourney

A jövő elektromos autója

Itt annyit csaltam, hogy nem adtam meg a botnak konkrét márkát, így nem volt honnan formai jegyeket szednie. Valószínűleg ettől függetlenül volt honnan ihletet gyűjtenie, mert a render elején még két Faraday Future autót láttam, a végére viszont ezeket dobta ki. Egyértelműen lebeg a napjaink utcai és koncepció autó között, de egy érdekes feltevés, lássuk, hogy igaza lesz-e.

Forrás: Midjourney

+1 Szegény jövőbeli Aston Martin

Ha ez az Aston Martin jövője, akkor én a helyükbe most kezdenék csomagolni. Persze valószínűleg ennél fényesebb lett, de egy elszúrt parancssorral nagyon nyomorulttá varázsolta az egyébként jól indító Aston modelleket. Azóta tudom milyen hiba csúszott a rendszerbe, de a tanulság kedvéért ezt is belevettem a listába. Talán karikatúrának eladható lenne.

Forrás: Midjourney

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!