Frissítettek a napelemről üzemelő mobil elektromosautó-töltőállomáson

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-04-07, 08:45

Nem kell hozzá elektromos infrastruktúra, gyakorlatilag bárhová telepíthető, ahol eleget süt a nap és a helyszín villanyautóval megközelíthető.

Az Envision Solar évekkel ezelőtt kifejlesztett egy meglehetősen okos töltő megoldást az elektromos autók számára. Az EV Arc elnevezésű rendszerük egyesíti a mobilitást, a fedett parkolót és a napelemről működő töltést. Nincs szükség elektromos hálózatra sem, a töltő 100%-ban a nap energiáját hasznosítja. Ráadásul semmilyen építési munkálatok sem szükségesek a telepítéséhez, elég csak kihelyezni/megépíteni a kívánt helyszínen és kész is, jöhetnek az elektronra éhező autók.

Envision Solar EV Arc napelemes elektromosautó-töltő

A töltő fő részegységei a következők: van egyszer a nagyméretű napelemes panel, ami egyúttal tetőként is funkcionál, véd a napfénytől és az időjárás viszontagságaitól is. Aztán van a közvetlenül a tető alá helyezett elektronika, amelyben egy napkövető hidraulika is található. A magasban való kialakításnak köszönhetően az áradásoktól is védve van. Ez lehet nem tűnik kulcsfontosságú tulajdonságnak, ám a teljesen felborult időjárás miatt olyan környékeken is lehetnek áradások, ahol korábban örültek, ha évente egyszer esik némi eső. A szerkezet tartóoszlopán csápszerű kialakítással két tetszőleges típusú töltőpont található. Végül van a masszív és súlyos talapzat, ami az egész szerkezet stabilitásáért felel.

EV Arc napelemes autótöltő részegységei

Nagy előnye a szerkezetnek, hogy a beépített akkumulátorainak köszönhetően képes eltárolni a nap energiáját és éjszaka is tölteni az autókat. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mennyi áramot képes szolgáltatni pusztán a napelemekre támaszkodó töltő, mert vannak fenntartásaim. De a cég állítása szerint egy nap akár 1 760 kilométerre elegendő energiát is képes adni, arról nem tettek említést, hogy ezt mekkora fogyasztású villanyautó esetén számították ki. Akárhogy is van, a gyorsan és bárhol telepíthető töltő nagy sikerre számíthat az elhagyatottabb, civilizációtól távolabb eső helyeken.

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor

További hírek