2023. május 19. | 09:16

Valószínűleg véletlen került be a telefonokba az új, tesztelés alatt álló funkció, amely egy komplett piacot bolygathat fel.

Az mostmár ismert tény, hogy a Google új okostelefonjaiba, a Pixelekbe új funkción dolgozik. Ennek lényege, hogy a telefon akár menetrögzítő kameraként is tudna funkcionálni.

Sokaknak úgy is folyamatosan fent van a szélvédőn telefonjuk, vagy innentől fent lesz. Ennek kamerája rögzítené az utat, persze nem úgy, mint egy hagyományos videófelvételt.

Hiszen a modern okostelefonok olyan felbontásban dolgoznak, amivel nagyon hamar több tízgigás felvételek készülnének, és megtelne a tárhely. Ezért is dolgozik a Google egy tárhelytakarékos megoldáson.

Egy olyan rendszer képzeltek el, amely valamelyest alacsonyabb felbontásban venné az utat, de még tiszta képpel. Emellett azonnal tömörítené az anyagot, így a vállalat szerint egy 24 órás felvétel csupán 30 MB körüli helyet foglalna.

Ez azért már vállalhatóbb annak fényében, hogy mostanában egy telefon akár 100-200 giga tárhellyel rendelkezik. Hasonlóan egy fedélzeti kamerához, a telefon 3 napig őrizné meg a felvételeket és ha nem mentünk le belőle semmit, akkor automatikusan törli.

A rendszer ráadásul automatikusan is tudna működni. Például csak akkor kapcsol be, ha egy fix bluetooth eszközhöz csatlakozik telefonunk, például az autó fedélzeti rendszeréhez. Amint ez eltűnik, a kamera funkció is leáll.

A másik, hogy ez a felvétel a háttérben is tud működni, így attól, hogy vesz, mehet a telefonunkon navigáció vagy zene. Persze ez elég energiaigényes dolog lesz, így fontos, hogy legyen nálunk töltő.

Az új funkciót egyébként véletlenül vették észre a Google Personal Safety nevű alkalmazásban. Valószínűleg még csak a fejlesztőknek kéne, hogy elérhető legyen, ilyenkor még csak ők szokták élesben tesztelni. Valami hiba lehetett a rendszerbe, hogy ilyen hamar kiszivárgott.

Ha ez a funkció megjelenik és működik, az akár a fedélzeti kamerák piacát is felbolygathatja. Esélyes ugyanis, hogy több telefonban is megjelenik majd idővel a funkció és elavulttá teszik a jelenlegi kamerákat.

Google