2023. március 02. | 08:09

Új szabadalmat nyújtott be az amerikai gyártó, ezzel modelljei szankcionálnák, ha nem fizetjük a törlesztőrészletet.

Az új autók ára folyamatosan emelkedik, ezért sokan keresnek különböző hitelkonstrukciókat a vásárlás lehetőségéhez. Ilyenkor ugyan hosszabb távon, de kitörlesztjük autónkat a hitelintézet felé, így nem egy összegben kell horribilis pénzt kiadni.

De mi történik, ha beüt a krach és nem tudunk fizetni? Ha modern Fordunk van, akkor a jövőben akár magától el is hajthat. Legalábbis erről adott be szabadalmi kérelmet nemrég az amerikai gyártó. Ehhez a funkcióhoz pedig nem csak a márka, de akár az érintett hitelintézet is hozzáférhet.

Persze nem ez az első lépcsőfok és nem is egy törlesztőrészlet hiányáért fog otthagyni minket. A nemfizetés kezdeti időszakában elvileg csak kisebb funkciókat kapcsolna le az autó, mint az ülésfűtés, navigáció, rádió, tempomat vagy az automata ablakemelés.

Ha még mindig nem fizettünk, akkor jönnek a komolyabb tételek, például lekapcsolná a légkondit, nem lenne távirányítós központi zár és menet közben zavaró hangokkal jelezné az elmaradásunkat. Ha még ezzel sem törődünk, akkor pedig akár ki is zárhat az autóból. Ezt csak vészhelyzet esetén tudnánk feloldani, illetve az autó utólag ellenőrizni is fogja biometrikus szenzorokkal és GPS követéssel, hogy tényleg vészhelyzet van-e.

Tehát már most komolyan szívat az autó, ha esetleg nem fizetnénk rendesen a törlesztőket, de akkor még ott vannak a félig és teljesen önvezető modellek. Az első lépés mind a kettő esetében, hogy megnézik, garázsban vagy valamilyen zárt helyen állnak-e.

Ha nem, akkor a félig önvezető autó ki tud állni nyílt helyre, például az utcára, ahova trélerest hív és elszállíttatja magát. Ezzel akarja az autó elkerülni, hogy tulaja észrevegye a dolgot és konfliktusba kerüljön az autószállító kezelőjével.

A másik még izgalmasabb eset, amikor egy teljesen önvezető autó látja azt, hogy szabad a pálya a külvilágba. Egy ilyen autó képes lesz elindulni és nemfizetés esetén visszamenni akár a Ford telephelyére. De lehet ez a bank vagy annak telephelye, esetleg bármilyen arra a célra kialakított terület, akár roncstelep is.

Erre csak azok az autók képesek, amelyek folyamatos internetkapcslattal rendelkeznek és pontosan ismerik a törlesztési történetünket. Illetve a szabadalom sem halad veszedelmes léptekben, még biztos kell pár év, hogy egy rosszul elsült hitelért elhagyjon minket az autónk.

Ford