Hatalmas várakozással tekintett az emberiség a 2020-as évre. Az autóiparban a 2030-as esztendő jelenthet komoly vízválasztót, hiszen a gyártók hangzatos fogadalmakat tettek, többek között az elektromos átállásra vonatkozóan. A trendeknek megfelelően most egy újabb gyártó tesz lépéseket a tisztán elektromos modellek gyártása felé.

A MINI 2025-ben dobja piacra az utolsó belső égésű motorral felszerelt autóját. A brit autómárka eladásainak fele 2027-re elektromos modellekből állhat, 2030-ra pedig kizárólag akkumulátoros meghajtású járműveket gyárt a BMW tulajdonában lévő cég.

Mini töltőn

A bajor anyavállalat tervei szerint az évtized végére az értékesített személyautóik fele alternatív meghajtású lesz, melynek kétharmadát tisztán elektromosra tervezik. Ennek tükrében 2030-ra akár 7 millió hibrid és elektromos BMW/MINIjelenhet meg az utakon. Amennyiben ezt sikerül abszolválni, akkor a becslések szerint a BMW-csoport 40%-os károsanyag-kibocsátás-csökkenést érne el a teljes flottájára vonatkozóan.

Az első elektromos MINI szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt érkezett meg Magyarországra. Az Alapjárat stábja még 2020 tavaszán tesztelte is a Mini Cooper SE modellt, melyről ide kattintva videós anyagot és részletes leírást is találsz.