Hivatalossá vált a Volkswagen és a Ford közös befektetése az önvezető technológiába

Közzétéve:
2020-06-03, 11:54

Az Argo AI vállalat így már közös projektjük, amelybe közel 5,2 billió forintnyi összeget fektetnek.

A hét elején a Volkswagen és a Ford is megerősítette, hogy megkötötték az egy évvel ezelőtt bejelentett közös üzletet, amelyben az önvezető technológiák fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. A járványhelyzet miatt mindkét vállalat komoly bevételkiesést könyvelt el, ám ez nem tartja őket vissza attól, hogy pénzt fektessenek a jövő sikereibe. Az üzlet egyik fontos eleme, hogy az Audi beolvasztja a teljes önvezető részlegét a Ford által is pénzelt Argo AI vállalatba, így a München központú, 200 szakemberből álló német gárda az amerikai vállalathoz csatlakozik majd. Ez lesz az Argo ötödik mérnöki központja, ráadásul ez az első, amelyik az USA területén kívülre esik.

Argo AI önvezető autó prototípus

A válság előtt a Ford eredetileg 4 milliárd dollárt (1,2 billió forint) tervezett az önvezetésre fordítani, amely egy leányvállalat létrehozását is magában foglalta. A Volkswagen-csoport egy hároméves periódusban 2,1 milliárd font (814,7 milliárd forint) értékben vesz részvényeket a Fordtól, amellyel az Argo AI vállalatba fektetett tőke 5,6 milliárd font (5,2 billió forint) lesz.

Az Argo AI olyan négyes szintű önvezető rendszerek fejlesztését végzi, amelyek kereskedelmi és flotta-rendszerek kialakítását is magában foglalják. Ezzel együtt a két autógyártó hangsúlyozta, hogy a piacon továbbra is versenytársak maradnak, az önvezető szolgáltatások kialakítását továbbra is saját maguk végzik.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
2019. január 11.
Január 14-én megnyitja kapuit az Észak-amerikai Nemzetközi Autószalon Detroitban

További hírek