Hőjelzések leadására alkalmas kormánykereket fejleszt a Jaguar

Közzétéve:
2019-06-06, 06:51

A Jaguar Land Rover és a Glasgowi Egyetem közös koncepciója új szintre emeli a kormányfűtést

Társszerző: Hajdu Balázs

A fűthető kormánykerék nem új találmány. Mit szólsz, ha azt mondom, hogy a kormánykerékben lévő fűtés többet is tud annál, hogy a kezeidet melegen tartja?

A Jaguar Land Rover és a Glasgowi Egyetem együttműködésben fejlesztett eszköz képes a kormány különböző részeit hűteni, vagy fűteni – ezzel figyelmeztetve a sofőröket a közelgő akadályokra. A Land Rover azt állítja, hogy a rendszer segítséget nyújthat sávváltás, valamint kanyarodás esetén, illetve kereszteződéseken történő áthaladáskor.

hőleadás kormányon keresztül

A tervek szerint nem sürgős üzenetek közvetítésére is alkalmassá teszik a kormánykereket – ilyen például az alacsony üzemanyagszint jelzése, vagy értesítés egy közelgő látnivalóról. A későbbiekben a kormány e funkcióját a sebességváltóval is összeköthetik, így jelezheti a sofőrnek, hogy az autó önvezető módra vált, vagy éppen kilép abból.

Miért van erre szükség? A Jaguar Land Rover válaszul számos tanulmányt említ, melyek szerint a hőjelzések kevésbé zavarják a sofőröket, mint a hang- vagy éppen a vizuális üzenetek. Ezáltal az autósok jobban figyelhetnek az útra.

Szerinted jó az ötlet, vagy ez is egy újabb felesleges – és meghibásodásra alkalmas – kiegészítő?

Forrás:

Kapcsolódó írások

BMW 3-as sorozat 2019
2019. július 22.
A két autógyártó vállalat a jövőben közös munkával kíván erőforrásokat, hajtásláncokat fejleszteni.
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?
Videón a Jaguar I-Pace és a Tesla Model X gyorsulási versenye!
2018. március 05.
A két Crossover egymásnak feszült egy gyorsulási- és állóra fékezési teszt erejéig. Egészen érdekes eredmények születtek.