Társszerző: Hajdu Balázs

A fűthető kormánykerék nem új találmány. Mit szólsz, ha azt mondom, hogy a kormánykerékben lévő fűtés többet is tud annál, hogy a kezeidet melegen tartja?

A Jaguar Land Rover és a Glasgowi Egyetem együttműködésben fejlesztett eszköz képes a kormány különböző részeit hűteni, vagy fűteni – ezzel figyelmeztetve a sofőröket a közelgő akadályokra. A Land Rover azt állítja, hogy a rendszer segítséget nyújthat sávváltás, valamint kanyarodás esetén, illetve kereszteződéseken történő áthaladáskor.

A tervek szerint nem sürgős üzenetek közvetítésére is alkalmassá teszik a kormánykereket – ilyen például az alacsony üzemanyagszint jelzése, vagy értesítés egy közelgő látnivalóról. A későbbiekben a kormány e funkcióját a sebességváltóval is összeköthetik, így jelezheti a sofőrnek, hogy az autó önvezető módra vált, vagy éppen kilép abból.

Miért van erre szükség? A Jaguar Land Rover válaszul számos tanulmányt említ, melyek szerint a hőjelzések kevésbé zavarják a sofőröket, mint a hang- vagy éppen a vizuális üzenetek. Ezáltal az autósok jobban figyelhetnek az útra.

Szerinted jó az ötlet, vagy ez is egy újabb felesleges – és meghibásodásra alkalmas – kiegészítő?