hétfő - 2023. március 27.
7 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Hyundai forradalmasítaná az autók kormánykerekét

2021. október 01. | 14:14

A dél-koreai gyártó szabadalma egy szükségtelenül túlkomplikált megoldásnak tűnik.

Nem is olyan régen a Hyundai még egy olyan gyártó volt, amelyik megbízható, de unalmas, műanyaggal teletömött autókat készített. Mostanra a dél-koreai cég jelentős átalakuláson ment keresztül, és autói már nemcsak strapabíróak, de kimondottan tetszetősek is, mint például az új Ioniq 5. Emellett pedig folyamatosan feszegetik a technológia határait, legyen szó akár a hidrogénüzemű járművekről, vagy fejlett légkondicionáló berendezések fejlesztéséről.

Egy friss, Németországban benyújtott szabadalmi kérvény tanúsága alapján most egy olyan kormánykerék modulon dolgoznak, amelyet egyértelműen a Forma-1-es autók inspiráltak.

Egyszerűen fogalmazva a cég azt találta ki, hogy egy kijelzőt helyez a kormánykerék belsejébe, közvetlenül a sofőr elé. Mivel a kormány számos vezetőt zavar abban, hogy megfelelően rálásson az autó műszerfalán elhelyezett műszeregységre, a Hyundai ezzel a dizájnnal küszöbölné ki ezt a problémát. Így a legfontosabb információk közvetlenül a sofőr előtt jelennének meg.

A szabadalmi kérvény azt is részletesen kifejti, hogy a szintén a kormánykerékbe épített vezetőoldali légzsák hogyan tud kinyílni anélkül, hogy közben a kijelző megsérülne. A Hyundai korábban kísérletezett már azzal, hogy különféle érintőkijelzős kapcsolókat helyezzen el a kormányon, ám a jelenlegi szabadalom sokkal inkább a jármű legfontosabb paramétereinek a megjelenítésére irányul, mintsem arra, hogy menet közben egyszerűbben lehessen a következő zeneszámra léptetni.

Összességében ez egy rendkívül bonyolult megoldásnak tűnik, kiváltképp annak fényében, hogy alapvetően elegendő lenne, ha a sofőr picit félrehajtaná a fejét, hogy lássa az üzemanyagszint visszajelzőjét. Ráadásul elhelyezéséből fakadóan a kormányba épített kijelző esetében a vezető kénytelen lenne mélyebbre tekinteni, ami hosszú ideig vonná el a figyelmét az útról és a forgalomról.

A CarBuzz által készített látványtervek alapján láthatjuk, hogyan is nézhet ki a Hyundai kormánykijelzője a gyakorlatban. Ezek alapján pedig jó esély van rá, hogy a dél-koreai gyártó szabadalma egy olyan megoldás lenne, ami csak még inkább elvonja a sofőr figyelmét a vezetésről.

A Hyundai luxusmárkája, a Genesis még a 2019-es New York-i Autószalonon mutatta be a tisztán elektromos Mint koncepcióautót, amelynek a kormányába egy méretes kijelzőt integráltak. Vajon hamarosan a valóságban is láthatjuk majd ezt az újítást a Hyundai valamelyik sorozatgyártású modelljében? Nos, a szabadalom még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez így is lesz, de majd az idő eldönti, hogy végül zöldutat kap-e a magoldás.

A 950 lóerős LaFerrarit is lenyomja a képen látható Audi RS7 A Michelin olyan abroncsot tervez piacra dobni, aminek nem árthatnak a kátyúk

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!