Ígéretesnek tűnik a japánok első repülő autója

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-08-07, 13:37

A NEC Corporation nevű japán elektrotechnikai vállalat már végre is hajtotta az első tesztrepülést.

Vannak, akik nem tesznek le a Vissza a jövőbe című filmek által felvázolt jövőképről. Japán mérnökök a NEC Corporationnél hisznek abban, hogy egyszer valamikor repülő autókkal fognak közlekedni az emberek. Az általuk kifejlesztett jármű gyakorlatilag egy drón, amit emberek szállítására terveztek. A négy propellerrel szerelt gép első – egyelőre ember nélküli – repülésére már sort is kerítettek Tokióban.

NEC Corporation repülő autó

A demonstráció nem tartott sokáig, mindösszesen egy perc erejéig, körülbelül 3 méter magasra emelkedett el a földtől a szerkezet, de legalább repült. A bemutatót egy direkt erre a célra épített ketrecben tartották, mivel egyrészt az ilyen gépek repülése egyelőre hatóságilag nem megengedett, másrészt így próbálták garantálni a kezelő személyzet biztonságát. Japán úttörő szerepet kíván betölteni a repülő autók bevezetésében, az ambiciózus elképzeléseik szerint 2023-ban már repülő autók fogják szállítani az áruk egy részét, sőt 2030-tól már emberek is közlekedhetnek velük.

„Japán egy nagyon sűrűn lakott ország, a repülő autók jelentősen csökkentenék az utak zsúfoltságát. Úgy tekintünk magunkra, mint a repülő autók elterjedését lehetővé tevő vállalatra azáltal, hogy kiépítjük az ehhez szükséges infrastruktúrát és kifejlesztjük a technológiát” – mondta Kouji Okada a NEC Corporation projektfelelőse.

NEC Corporation repülő autó elölről

Ennek ellenére a vállalat maga nem tervezi a repülő autó gyártását. A termelést a tervek szerint a partnercég Cartivator fogja megkezdeni 2026-ban. A két cég már több, mint egy éve fejleszti a járművet, de sok információ egyelőre nem látott napvilágot a technikai adatokat illetően. Annyit lehet tudni, hogy teljesen elektromos lesz, viszont a menetteljesítményekről vagy a hatótávról még nem adtak tájékoztatást.

A szerkezet egyébként 3,9 méter hosszú, 3,7 méter széles és 1,3 méter magas. Súlya – a méreteihez képest - meglepően csekély, mindössze 150 kg-ot nyom a mérlegen. Feltételezhetően nem pakoltak bele túl nagy kapacitású akkumulátorokat. További hírek és adatok hamarosan érkeznek, miután a Japán kormány engedélyt adott a tesztrepülésekre. A NEC Corporation egyébként nem az egyetlen vállalat, ami repülő autók fejlesztésével foglalkozik, a Google és az Uber is dolgozik a saját járművein.

Alább láthatod az első repülésről készült exkluzív felvételt:

Kapcsolódó írások

Önvezető Honda
2020. január 07.
A japánok közül elsőként forgalmaznak ilyen önvezető rendszerrel szerelt autókat.
Elektromos autó töltés közben
2020. december 04.
Az ázsiai ország teljesen karbonsemlegessé szeretne válni 2050-ig.

További hírek