2024. február 09. | 20:03

Az elektromos kézi szerszámok legnagyobb hátránya, hogy nem elég erősek, ráadásul vagy a vezetékkel kell állandóan bíbelődnünk vagy az akkut töltögetnünk. De nem lehet minden benzines hajtású – vagy mégis?

Úgy gondolta egy youtuber, hogy a robbanómotoros fűnyíró gépek és traktorok már nem elég menők – még ha három másodperc alatt is vannak százon. Ráadásul épp kinyiffant a vezetékes fúrója, úgyhogy kitalálta a tutit.

Fogott egy rossz, akkus fúrógépet, illetve egy 28 köbcentis V8-as kismotort – amit leginkább távirányítós autókba szoktak szerelni, és nem mellesleg 4,3 lóerő leadására képes 11 200-as fordulatszámon, és egészen 12 500-ig pörög. A gond csak az volt, hogy a két termék igazából köszönőviszonyban sem volt egymással, így nekiállt fúrni-faragni.

A tökélyhez szükség volt még egy üzemanyagtankra, némi kenésre, és egy indítómotorra is, ez utóbbi az eredeti akku helyére került, míg a motor a kéziszerszám tetejére. A ravasz – vagy nyomógomb – gázkarrá alakult, ám a főtengelyt is még össze kellett kötni a tokmánnyal.

A temérdek munka végén beröffent a V8-as és öröm volt hallgatni. Nem mellesleg érezhetően komolyabb teljesítménnyel rendelkezett, mint akár egy vezetékes fúrógép elektromotorja – amik jellemzően 0,5-0,8 kW körül teljesítményre képesek.

Egyúttal viszont valószínű, hogy nehezebb és drágább is üzemeltetni, mint hagyományos társait. Viszont nincs az a lyuk, amit ne tudna kifúrni…

Depositphotos