Japán búcsút intene a belső égésű motorral szerelt autóknak

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-12-04, 08:43

Az ázsiai ország teljesen karbonsemlegessé szeretne válni 2050-ig.

Az NHK közszolgálati műsorszolgáltató értesülése szerint Japán a 2030-as évek közepéig betiltaná a belső égésű motorral szerelt új autók forgalmazását a szigetországban.

A hibrid vagy teljesen elektromos járművek előnyben részesítésével Japán beállna a sorba, hiszen hallani arról, hogy más országok is hasonló tilalom bevezetését fontolgatják. Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide korábban már jelezte, szeretné, ha 2050-ig nullára csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás a Felkelő Nap országában, szóval az NHK által megszellőztetett hír biztosan nem légből kapott, a japán politikai elit ugyanakkor még nem erősítette meg ezt az információt.

Elektromos autó töltés közben

A japán autógyártók lélekben vélhetően már fel vannak készülve erre az intézkedésre, a hivatalos bejelentés után a vállalati kutatási és fejlesztési tevékenységekkel lendíthetik előrébb az elektromos autózás szekerét. A hírek szerint a japán Ipari Minisztérium is támogatja azt a kezdeményezést, ami nemet mondana a belső égésű motorokkal szerelt új autók forgalmazására.

A legnagyobb japán márkák – a Toyota, a Honda, a Nissan és a Mitsubishi – nem akarták kommentálni a pletykát, ami logikus, hiszen ahogy már említettem, hivatalos döntés még nem született az ügyben. A Boston Consulting Group jelentése szerint Japán részesedése 55 százalékra emelkedik az elektromos járművek piacán 2030-ban, mégpedig annak a ténynek is köszönhetően, hogy az akkumulátorok ára a vártnál is gyorsabban csökken.

Egymás mellett sorakozó Nissan Leaf modellek

A közelmúltban Kína és Dél-Korea is jelezte, hogy szeretne a következő évtizedekben karbonsemlegessé válni, de a világ más pontjain (pl. Egyesült Államok, Kanada vagy éppen Norvégia) is keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel leválthatók lesznek a fosszilis üzemanyagokkal működő autók.

Az Audi szerint ugyanakkor még nem járt le belső égésű motoros autók ideje, a német autógyártó tervei persze az elektromos autózás felé tendálnak, de ez annak is köszönhető, hogy Európában folyamatosan szigorodnak a kibocsátási normákra vonatkozó előírások.

Kapcsolódó írások

Egymás mellett parkoló Audi-modellek
2021. január 11.
A négykarikások másfél évtized múlva csak villanyautókat szeretnének árulni az újautó-piacon.
NEC Corporation repülő autó
2019. augusztus 07.
A NEC Corporation nevű japán elektrotechnikai vállalat már végre is hajtotta az első tesztrepülést.

További hírek