A jövőben az arcod is elég lehet ahhoz, hogy kinyisd az autód

Közzétéve:
2020-12-01, 01:57

A kényelem mindenekfelett.

Bármerre nézel, mindenhol okoseszközökkel vagy körülvéve. Az Okostelefon, az intelligensen programozható mosógép és az okos TV ma már egyre több háztartásban megtalálható. Az autóipar fejlesztőmérnökei sem akarnak lemaradni, így a járművekben is egyre több intelligens funkció kap teret.

A Cadillac egy Modus biometrikus rendszeren dolgozik, mely a tulajdonos arcának beolvasásával tenné lehetővé az autó kinyitását. A Hyundai Santa Fe már rendelkezik ujjlenyomatos olvasóval, a koreai gyártó most a Genesis luxusmárka G70-es modelljében is megjeleníti a technológiát. Az SUV start/stop gombja mellé telepített szkenner egy Genesis CarPay rendszer használatának segítségével, hatjegyű jelszó használata nélkül tenné lehetővé a digitális fizetések végrehajtását.

Genesis beltere

A CarPay rendszeren keresztül parkolásért és tankolásért is fizethetnének a jövőben. Az úgynevezett Valet Mode gondoskodik arról, hogy az illető címe és telefonos listája rejtve maradjon. Az ujjlenyomatos olvasó a felhasználó korábbi beállításaihoz igazodik. A Hyundai Santa Fe kínai verzióban az autót ujjlenyomat segítségével be lehet indítani, az ajtókat pedig okostelefonnal is ki lehet nyitni. Ezek a fejlesztések azonban eltörpülnek azok mellett, melyeket a GV70 kínál a hátsó üléseken helyet foglaló utasoknak.

A plafonba épített érzékelő finomhangolásának köszönhetően nem csak a karok vagy a lábak mozgását, hanem akár apró mozdulatokat is képes érzékelni. A Genesis szerint ez a szenzor azt is jelzi, ha egy kutya van az autó csomagtartójában. Ruhákon, az autó ülésein, és nem fémből készült anyagokon is át tud hatolni. A GV70 a jövő hónaptól mutatja be az új funkciót, mely jó eséllyel utat találhat majd a Hyundai és Kia modellekbe egyaránt.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Elon Musk és Akio Toyoda egy sajtótájékoztatón
2020. november 09.
Akio Toyoda szerint a Tesla csupán egy „látványpékség”.

További hírek