Jövőre érkezik a Porsche szintetikus üzemanyaga

Közzétéve:
2021-02-22, 13:13

A Porsche törekszik arra, hogy a belső égésű motorok minél tovább velünk maradhassanak.

A Porsche Taycan elektromos modell ugyan lenyűgöző dolgokra képes, az új 911-est elnézve azonban mégis arra a következtetésre jutunk, hogy a belső égésű motornak nincs párja. Szerencsére a Porsche háza táján is osztják ezt a véleményt, ennek megfelelően a Siemens Energy közreműködésével dollármilliókat költöttek egy tiszta szintetikus üzemanyag fejlesztésére. Az eredmény kezd kézzelfogható közelségbe kerülni, hiszen a stuttgarti autógyártótól származó információk szerint az új nafta 2022-től elérhetővé válhat.

Porsche motorja

„Dél-Amerikai partnereinkkel együttműködve jó úton haladunk. 2022-ben, nagyon alacsony mennyiséggel megkezdhetjük az első teszteket. Hatalmas beruházásról van szó, ehhez rengeteg időre van szükség. A szintetikus üzemanyagok kifejlesztése nagy mértékben hozzájárul a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez” - fogalmazott Frank Walliser, a Porsche sportautókért felelős ágazatának vezetője.

A Haru Oni elnevezésű projekt a szintetikus üzemanyagok ipari méretű fejlesztésének első fázisát jelenti. A tiszta gyártási folyamatokhoz a Chile déli részén megépülő szél-, hidrogén- és naperőműveket fogják használni. Az egység 2022-től léphet működésbe, a tervek szerint 2024-ig 55 millió liter szintetikus üzemanyagot tudnak majd előállítani. Ez a mennyiség 2026-re elérheti a fenti adat tízszeresét is. Az újfajta üzemanyag bármely modern belső égésű motorhoz használható lesz. Az együttműködés eredménye akár 85 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátás is lehet.

Porsche üzemanyag tanksapka

Egy kis háttértudás nem árthat ebben az ügyben. Jogosan merülhet fel a kérdés: mégis milyen előnyei vannak a szintetikus üzemanyagonak, amiért érdemes időt és energiát áldozni a kifejlesztésükre? Nos, a hidrogénnel ellentétben a szállítás során nem kell hűteni, vagy nyomás alatt tartani őket. A Porsche egyszerűen csak betölti a naftát egy tartálykocsiba, hogy aztán a jelenleg is használatban lévő benzinkutakon bárki az autójába tölthesse. Ezáltal a szintetikus üzemanyagok használata nem igényel egy külön, erre a célra kifejlesztett, teljesen új infrastruktúrát. Az azonban esélyes, hogy ez az üzemanyag rendkívül drága lesz, ha forgalomba kerül majd.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1979 Porsche 935 F1 street legal, kék, oldalnézet, balról
2018. december 13.
A Porsche 935-ös modelljei a pályákon kívül tiltólistásak voltak. Kivéve azt az egy darabot, ami most eladásra kerül
Top 5 Porsche tanulmányautó, fehér Porsche, elölnézet, balról
2018. december 30.
A Porsche úgy döntött, bemutatja 5 kedvenc tanulmányautóját. A lista némely tagja meghökkentő, de egyikük sem mondható utolsónak.

További hírek