csütörtök - 2022. October 06.
18 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Porsche szintetikus üzemanyagokkal mentené meg a régi kocsikat

A belső égésű motor ideje még nem járt le, de kell még némi idő, mire a nafta bevethető lesz.

Bár egyelőre nem kell attól tartanunk, hogy holnaptól eltűnnek az utakról a belső égésű motorral szerelt autók, ez a helyzet a jövőben változhat, és jó eséllyel változni is fog. Mivel alapvetően minden cég a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik, szakértők úgy vélik, a jövő az elektromos- és hidrogén-meghajtású járműveké lesz. Ugyanakkor a Hagerty egyik legfrissebb cikke bemutatja a Porsche azon törekvéseit, hogy a szintetikus üzemanyagok révén lehetővé tegyék a klasszikus stuttgarti modellek számára, hogy egy környezettudatos jövőben is az utakat róhassák.

De mégis milyen előnyei vannak a szintetikus üzemanyagonak, amiért érdemes időt és energiát áldozni a kifejlesztésükre?  A hidrogénnel ellentétben a szállítás során nem kell hűteni, vagy nyomás alatt tartani őket. A Porsche egyszerűen csak betölti a naftát egy tartálykocsiba, hogy aztán a jelenleg is használatban lévő benzinkutakon bárki az autójába tölthesse. Ugyanis a szintetikus üzemanyagok használata nem igényel egy külön, erre a célra kifejlesztett, teljesen új infrastruktúrát.

„Úgy gondoljuk, hogy a 100 százalékban megújuló energiával előállított szintetikus üzemanyagok a jövő egy fontos elemét jelenthetik. Az általunk gyártott autók 70 százaléka még mindig az utakon van, és még sok éven át ott is lesznek a belső égésű motorral hajtott autók” – mondta Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója.

Jogosan merül fel a kérdés: ha ez egy ennyire fantasztikus találmány, akkor miért nem fejlesztették már ki réges-régen, és használjuk a szintetikust a fosszilis üzemanyagok helyett?

Nos, jelenleg a szintetikus benzinnek még nagyjából 10 dollárba kerül literje. Ez aktuális árfolyamon számolva 3000 forintot jelent. Azonban Blume szerint nincs ok aggodalomra, mert a Porsche célja, hogy literenként 2 dollár (600 forint) alá csökkenjen a költség, és becslései szerint körülbelül 10 éven belül elérhetővé válhat a nyilvánosság számára is.

A jelenleg még megfizethetetlen ártól eltekintve jó látni, hogy még a Porsche vezetője is igazi benzinvérű, akinek feltett szándéka, hogy megmenti a klasszikus autók lelkét jelentő belső égésű motort. Blume nem szeretné bedobni a törölközőt, és múzeumba száműzni a jelenleg is használt erőforrásokat a környezettudatosság jegyében. Sőt, még azt sem tartja ördögtől való gondolatnak, hogy nemsokára már a szintetikus üzemanyagok fogják hajtani a jövő versenyautóit.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!