Közelgő veszélyekre figyelmezteti a többi autóst a Ford új technológiája

Közzétéve:
2021-01-27, 18:55

A járművek közti összeköttetésre épülő technológia jelez, ha csúszós útszakaszhoz vagy baleset helyszínéhez közelítünk.

Néhány évvel ezelőtt arról lehetett hallani, hogy a Ford egy olyan autós technológián dolgozik, mely teljesen feleslegessé teheti a közlekedési lámpákat. Nos, ez a fejlesztés egyelőre még nem érkezett meg, az amerikai autógyártó legfrissebb technológiája jelentős mértékben hozzájárulhat a közlekedésbiztonság javításához.

A fejlesztés lényege, hogy a Ford új modelljei képesek lesznek bizonyos adatokat – például egy légzsák aktiválását – veszélyként értelmezni. Az adatok ezután egy biztonságos Ford-szerverre kerülnek, majd onnan kapják meg azokat a közelben lévő járművek, figyelmeztetve a sofőröket a közelgő veszélyre.

lerobbant autóra figyelmeztető felirat

A Data for Road Safety (Adatgyűjtés a Közlekedésbiztonságért) kezdeményezést az Európai Bizottság is támogatta. 16 hónap leforgása alatt többmillió biztonsággal kapcsolatos közlekedési üzenet került megosztásra a forgalomban résztvevő járművek között, ami a technológia alkalmazhatóságát bizonyítja.

akadályok az úttesten

A megosztott információk között szerepelt csúszós útszakaszra, út szélén veszteglő autóra, vagy éppen rossz látási viszonyokra vonatkozó figyelmeztetés is. Az Európában értékesített Ford Kuga és Ford Puma modellek már ilyen technológiával vannak felszerelve.

„Az egymással összeköttetésben lévő járművek jelzik a többi autósnak a közelben leselkedő veszélyeket. A közlekedésbiztonsági adatokat megosztó ökoszisztémák annál hatékonyabbak, minél több autó vesz részt a rendszerben, növelve ezzel az adatforrások számát” - fogalmazott Peter Geffers, a Ford Europe összekapcsolt járművekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Az adatmegosztást támogató autógyártók között van a Volvo, a BMW és a Mercedes-Benz is. A közelmúltban a Panasonic fejlesztésében megjelent, kiterjesztett valóságra épülő head-up display-ről olvashattál az Alapjáraton, mely szintén képes felismerni a különböző veszélyeket, és figyelmeztető jeleket küldeni a sofőr számára.

 

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek