Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
vasárnap - 2023. december 03.
-1.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A lebegő mágnesvasút mintájára tesztelik az autókat kínai kutatók

2022. október 03. | 15:59

A szakemberek egy közel 8 kilométeres pálya felett 35 milliméterrel végzik a kísérleteket. Az egyik tesztjármű 230 km/h-s sebességet ért el.

A lebegő mágnesvasút mintájára tesztelik az autókat a kínai Délnyugati Jiaotong Egyetem kutatói. A kísérletben nyolc jármű vesz részt, melyeket egy közel 8 kilométer hosszú vezetősín felett 35 milliméterrel tesztelnek.

Az autók padlólemezét erős mágnesekkel szerelték fel, ezek tartják őket a felszín felett. Az egyik tesztjárművel 230 km/h-s sebességet értek el a szakemberek.

A technológiát 1934-ben a német Hermann Kemper szabadalmaztatta, ázsiai országokban pedig évtizedek óta sikeresen alkalmazzák a vasúti közlekedésben. A jelenleg tervben lévő maglev-vonalak közül a japán Sinkanszen-hálózat Tokiót és Nagoját összekötő szakaszán közlekedhetnek a leggyorsabb vonatok – a 2027-es indulással tervező útvonalon 500 km/h-s utazási sebességgel számolnak, míg a legnagyobb elért tesztsebesség 603 km/h volt.

A hírek szerint a mostani autós teszteket elsősorban biztonsági céllal bonyolították le, az egyik professzor azonban úgy véli, a technológia bevetésével csökkenthetik a sorozatgyártású járművek energia-felhasználását, valamint növelhetik a működési tartományukat, elektromos autók esetén a hatótávolságot.

A mostani tesztelés előre mutató törekvés, kérdés, hogyan lehet majd ezeket a járműveket piacra dobni. A legnyilvánvalóbb kihívást az infrastruktúra megépítése jelenti, ennek természetesen jelentős költségvonzata lenne. A kiszolgáló technológia hiánya a villanyautók elterjedését is lassítja, ezen téren egyelőre a társadalmi elfogadottságért is meg kell küzdenie a gyártóknak.

Nyitókép: Depositphotos

Közel 100 ezer új rendszámot adtak ki eddig Mit néz meg legelőször egy profi állapotfelmérő egy használt autón?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!