A Lexus viszont villantott egy nagyot és az ES-nél, a GS utódjánál bedobta a vadiúj technikát. Egyszerű extraként rendelhető az Elmer Berger által szabadalmaztatott visszapillantó tükröt helyettesítő digitális kamera és kijelző. Ez a típus, számos érdekessége közül az egyik. A kiegészítés egyelőre csak Japánban rendelhető, a globális alkalmazásról később születik döntés.

Ennek leginkább jogi okai vannak, ugyanis minden országban más szabályok érvényesek. Lassacskán elhárulni látszanak ezek az akadályok, ugyanis az autógyártók sorra mutatják be a visszapillantót kiváltó technikai megoldásokat. Többek közt az Audi az e-tronban, a Mercedes-Benz pedig már az Actrosban is alkalmazott hasonlót.

a visszapillantót egy kamera helyettesíti

A kis tükrök az első és legfontosabb biztonsági tartozékai az autózásnak lassan száz éve, azonban számos kompromisszumot és veszélyt rejt magában. A technika fejlődésével azonban egyre több lehetőség nyílik a tökéletesítésére, amely forradalmasíthatja és biztonságosabbá teheti a közlekedést. Számos előnye van az újragondolt egységnek. Azonban nem egyszerű az engedélyeztetése, mert hibátlannak kell lennie. Nem késhet a kép, nem merevedhet ki stb.

A kamera képét egy 5 colos kijelzőn láthatja a sofőr

A megszokott külső tükröket vékony konzolra szerelt kamerák váltják, amivel csökken a légellenállás és a szélzaj, továbbá a sofőr jobb képet láthat a szélvédő két oldalára tervezett ötcolos képernyőkön. A kamerák képe egyébként állítható, ez azt jelenti, hogy kiküszöbölhető a holttér, éjszaka is jobb képet képes nyújtani, ugyanis jobban láthatóak lesznek a hátulról érkező járművek.

Az időjárási körülmények is nehezítették a hagyományos tükrök használatát, ugyanis télen lefagyhat a lap, továbbá a párától, csapadéktól ideiglenesen átláthatatlan oldalablak is gátolhatja azok biztonságos használatát. Ez a rendszer megoldást kínál erre a problémára is, a kamerákat úgy helyezték el, hogy használatukat ne befolyásolja csapadék.

Személy szerint én jobban szeretem a klasszikus dolgokat, így engedd meg nekem azt a kis fenntartást, amit a kamerában alkalmazott objektív összeszerelési minőségével kapcsolatban érzek. Kíváncsian várom, hogy például a változó fényviszonyokra hogyan fog reagálni.