Megbízhatatlanná teszik az autókat a high-tech kiegészítők

Közzétéve:
2019-05-18, 05:57

Egy friss tanulmány szerint a technológiai újítások rontják az autók megbízhatóságát

Társszerző: Hajdu Balázs

A J.D. Power fogyasztói szokásokat vizsgáló szervezet legfrissebb felméréséből az derül ki, hogy a technológiai újdonságok újabb problémákat szülhetnek. Meghibásodhat a hangrendszer, kommunikációs kiegészítő, vagy a navigáció – a megkérdezettek fele szerint a high-tech verseny negatív oldalaként egyre több ilyen problémával lehet dolgunk.

A felmérésben 11 500 tulajdonos vett részt, akik 12-36 hónapos autókkal rendelkeznek. A szakértők közel 180 különböző paramétert vizsgáltak. Az autósoktól azt is megkérdezték, hogy szívesen vásárolnának-e ugyanattól a gyártótól. Az eredményeket 100 járműre kivetítve közölték.

Az ACEN (audió, kommunikáció, szórakoztatás, navigáció) rendszerek 16,6 hibát produkálnak átlagosan – a tavalyi évhez képest ez enyhe javulást mutat, ám még így is elég aggasztó. Összehasonlításképpen, a riasztó vagy a tempomat 1,5 problémáért felelős 100 járműveként. Az autó holtterét figyelő rendszer, valamint a sávelhagyásra figyelmeztető kiegészítő sem makulátlan – ezek a berendezések átlagosan 2,4 problémát okoznak.

prémium autó infotainment rendszere

Josh Halliburton, a J.D. Power európai igazgatója elmondta, hogy a gyártók jelentősen elveszíthetik a vásárlók bizalmat a technológiai újításokkal, illetve az önvezető rendszerrel kapcsolatban.

„Ha a biztonsági kiegészítők pontszámait nézzük, a gyártóknak még dolgozniuk kell ezek tökéletesítésén. Életbevágóan fontos, hogy megnyerjék az ügyfelek bizalmát. Az önvezető autók megbízhatóságával kapcsolatban sokan kételkednek, őket így elég nehéz lesz meggyőzni. Ha a biztonság kérdésessé válik, vagy éppen a navigáció nem működik akkor nem lesznek népszerűek ezek az autók” - mondta Josh Halliburton.

A felmérésben feltüntették a legjobban teljesítő gyártókat is. A prémium márkák meglepően rosszul szerepeltek. Az élen a Peugeot végzett 77 ponttal, az első háromba a Skoda (88 pont) és a Hyundai (90 pont) fértek be. A Volvo volt az egyetlen prémium gyártó az első tízben, ők 106 pontot kaptak.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

15 őrült és méregdrága extra az autódhoz
2018. április 09.
Ha te is autóbolond vagy, akkor bizonyára költöttél már olyanra, ami nem nélkülözhetetlen, és talán nem is éri meg a rá fordított összeget. Íme egy csokor különleges autós extrákból és kiegészítőkből!
autós kiegészítők
2020. április 04.
Ezekre lehet szükséged, ha nem vadonatúj az autód

További hírek