2024. január 23. | 10:53

Elsőre jól hangzik a rozsdamentes acél kasztni, azonban van néhány mindennapos dolog, ami könnyen kárt tehet benne.

Nem sok olyan autó létezik, mint a DMC DeLorean vagy a Tesla Cybertruck, azaz pontosabban sorozatgyártásban sosem létezett más ezeken kívül. A Fordnak voltak próbálkozásai az 1930-as és ’60-as években, ám több okból kifolyólag elvetették az ilyen kasztnik ötletét.

Először is, a gyártási nehézségek: a rozsdamentes acél igen kemény, így megmunkálni sem egyszerű, ráadásul drága maga az anyag. Javítani is nehézkesen lehet, mert fényezetlen, viszont kemény. 

Persze sokkal többet bír a hagyományos acélnál, ám az előbb leírtak miatt sorozatgyártásban nem igazán éri meg alkalmazni. Ami talán ezeknél is fontosabb gyártói oldalról, hogy nem rozsdásodik, így 50 év múlva sem megy tönkre, vagyis nem ösztönzi a vásárlót idő előtt egy másik modell beszerzésére.

A Teslánál valószínűleg a hírverés mindent felülírt, illetve a megmunkálás lényegében kimerül az acéllapok kivágásában – ezért olyan szögletes a jármű –, ám úgy tűnik, az oly tökéletesnek tartott anyag mégsem teljesen az. Amennyire strapabíró ugyanis a horpadásokkal vagy akár lövedékekkel szemben, annyira kényes az olyan egyszerű és mindennapi dolgokra, mint a madárürülék vagy a menet közben elütött és szétkenődő bogarak.

Erre a gyártó a kezelési útmutatóban hívja fel a tulajdonosok figyelmét:

„Hogy elkerüljük a karosszéria sérülését, azonnal távolítsunk el minden maró hatású anyagot (például zsírt, olajat, madárürüléket, gyantát, halott bogarakat, kátrányfoltokat, sót, ipari szennyeződéseket, stb.). Ne várjunk ezekkel egy teljes kocsimosásig. Amennyiben szükséges, használjunk denaturált szeszt a kátrányfoltok és a makacs zsírfoltok eltávolításához, ami után azonnal mossuk le az érintett területet vízzel és lágy, nem mosószeres szappannal, hogy eltávolítsuk az alkohol nyomait is.”

Nincs tehát olyan évszak, amikor gondtalanul hagyhatnánk a szabad levegőn vagy használhatnánk az elektromos pickupot, hisz gyakorlatilag minden árt neki. Az persze más kérdés, hogy a hagyományos, fényezett autóknak sem tesznek jót az említett, maró hatású anyagok.

A használati utasítás alapján érdemes lehet a Cybertruck-tulajoknak egy adag alkoholt, kézmosószappant és tiszta vizet hordaniuk magukkal a karosszéria védelme érdekében, és lényegében semmiképp sem olyan dolgokra használni, amire eredetileg tervezték. De akkor mégis mire?

Tesla