2024. január 19. | 11:34

Sokan nem bírják a járművekben utazást, főleg a hátsó ülésen. A BMW az autós hányinger ellenszerét keresi, lehet, hogy meg is találta?

Bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse vagy családtagja, akinek a gyomra egyszerűen nem bírja az autóban utazást. Ez nem feltétlenül azért van, mert a sofőr olyan vadul vezet, hogy az utasára rájön a hányinger, hiszen egy egyszerű városi közlekedés során is megtörténhet a baj.

Legtöbbször gyerekeknél fordul elő az eset, akik a hátsó ülésen nehezen viselik az autó ringatózását. Sokak szervezetének egyszerűen természetellenesnek hat, ahogyan az autó ringatózik az úton, emiatt émelyegni kezdenek.

A BMW a jelek szerint erre is keresi a megoldást, a CarBuzz magazin ugyanis kiszúrt egy szabadalni kérelmet, amelyet a bajor gyártó nyújtott be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. A dokumentum szerint a tetőről lenyíló nagy kijelzők – mint amilyen a BMW i7-ben is elérhető – segíthet az autós rosszullétekkel küzdőknek.

Az ilyen monitorok nézése állítólag pont úgy csapja be az emberek agyát, hogy nem érzékeli úgy az autó mozgását, ami miatt előjönne a rosszullét. Az üvegtetőre és a lenyíló nagy kijelzőre olyan képeket vetítenének, amelyek segítenek megelőzni az émelygést.

A rendszer lényegében az autó külső kameráinak és a GPS-jeleknek a segítségével olyan képeket készítene az autó környezetéről, amelyet megfelelő módon az utas szeme elé téve máshogy érzékelné az emberi agy az autó mozgását, ezáltal nem jönne elő a rosszullét.

Ehhez persze az utas szemmozgását is figyelnie kell a belső kameráknak, tehát a rendszer eléggé összetett és bonyolult, amelybe a mesterséges intelligenciát is bevonnák. A gyorsulást és a járműre ható erőket is monitorozni kellene a hatékony működéshez.

A BMW hátsó utasai elé lenyíló giga-kijelzője egyébként egy 31 colos, 8K felbontású televízió, amely már itthon is elérhető az i7 elektromos luxusautóba, közel 2 millió forintos felárért. Más gyártók is próbálkoztak már különféle módokon az autós rosszullét ellen küzdeni, a VW például az ülések menet közbeni mozgatásával kísérletezett.

BMW