2024. január 05. | 07:23

A Skoda Octavia negyedik generációjának frissítése érkezik, és kaptunk is egy hivatalos képet róla.

Egy izgalmas kedvcsináló keretein belül kívánt boldog új évet a Skoda. Akár egy forró latin táncesten egy csinos hölgy miniszoknyája, annyit takartak a csehek is a frissített Octavia modellből.

Bár a negyedik generáció ráncfelvarrása a lepel alatt szemből nézve sokat nem mutat meg, a fényszórók LED-es mintája pontosan kivehető. Igazából, ha a márka emblémája nem kapott volna kiemelést – amelyről nem tudni, hogy csak a szerkesztés része vagy valódi világítást kap –, lámpái alapján akár Audinak is nézhetnénk az autót.

A rövid függőleges vonalat egy rá merőleges, hosszabb vízszintes követi, amelynek közepéből, nagyjából 45 fokban indul egy-egy túlnyúlás a lökhárító aljának közepe felé. Ezek a túlnyúlások valószínűleg olyan LED fények lesznek, melyek a fő lámpatestből kilépnek.

Az újdonság bemutatását februárra ígérte a cseh gyártó, ennél konkrétabb időpontot azonban nem adott meg. Mindenesetre a jelenleg futó „pre-facelift” széria már elmúlt négy éves – 2019 novemberében mutatták be –, így számítani lehetett egy frissítésre.

Már csak azért is, mert az SUV-láz ellenére még mindig az Octavia a Skoda egyik húzómodellje. Ezt köszönheti többek között kiváló ár/érték arányának, sokoldalúságának, valamint gazdag motorkínálatának.

Az RS változatra a bemutatót követően ugyan még biztosan várnunk kell, de továbbra is az képezi majd a kínálat csúcsát. Mellette az erősebbik plug-in hibrid lesz még hasonló, 250 lóerő körüli teljesítménnyel, míg a leggyengébb benzines és dízel motorral szerelt kivitelek is legalább 110-115 lóerő körül indulnak majd.

Az első példányok leszállítására várhatóan az év közepén kerül sor. Az árazásról egyelőre nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni, jelenleg legolcsóbban 8 966 262 Ft-ért vihető haza az ötajtós változat, valószínűleg ennél egy kicsit többe fog kerülni a friss verzió.

Skoda