Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Meta és a BMW közösen fejleszt virtuális valóságot az autókba

2023. május 19. | 10:17

A rendszer egyszerre használja majd az autó szenzorait és a külvilág képét ahhoz, hogy vegyes valóságot alkosson.

Már lassan 10 éve dolgozik azon a technológián a BMW, amely a kiterjesztett és a virtuális valóságot is hasznos funkcióvá sűríti az autóikba. Ez érhetett most komoly mérföldkőhöz annak révén, hogy a Meta is beszáll a fejlesztésbe.

A probléma eddig az volt, hogy ezek a virtuális valóságot megalkotó eszközök nem tudtak különbséget tenni menet közben abban, hogy mi van az autóban és mi van azon kívül. Összezavarta őket az, hogy valami egyszerre mozog és valójában mégsem.

Erre a korábban Facebook and BMW néven ismert cég most készített egy megoldást, amely képes különbséget tenni. Ez pedig egészen új lehetőségeket nyitott meg a technológia fejlesztésében.

A BMW már inkább egyébként az XR-t használja, mint fogalom, azaz kiterjesztett valóság (Extended Reality), ami magába foglalja az AR (kiterjesztett valóság), VR (virtuális valóság) és MR (vegyes valóság) fogalmakat. Ez a rendszer segíthet parkolóhelyet találni, figyelmeztethet közelgő veszélyforrásokra és a jármű állapotáról is közölhet információkat.

Ezek az eszközök várhatóan nem csak a sofőrök, de az utasok számára is elérhetőek lesznek akár AR szemüvegek és VR eszközök segítségével. A rendszer lényege, hogy az autó érzékelőit, szenzorait és kameráit összeköti a Meta Quest Pro nyomkövető rendszerével.

Ezzel a megoldással képesek kiküszöbölni azt, hogy a rendszer nem tudott eddig különbséget tenni a külső és belső körülmények között. Így az új funkció képes lehet kiterjesztett valósággal éttermeket, benzinkutakat vagy töltőket keresni az autóban ülve, ha hordjuk az AR szemüveget.

Arról nem beszélve, hogy a BMW mérnökei szerent a rendszer a szórakozást és a kikapcsolódást is egészen új szintre emelheti az autóban ülve. Persze ez nem a sofőrre, inkább az utasra vonatkozik.

BMW
Meg akart venni egy autót, de nem tetszett neki, ezért szétverte A Google megreformálná a fedélzeti kamerák piacát új telefonjával

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!