A mozgásukban korlátozott emberek számára az autóvezetés nem olyan egyszerű művelet. A mai világban azonban számos olyan megoldást lehet látni, ami számukra is lehetővé teszi a mobilitást. A mozgássérültek a járművek méretei miatt általában SUV vagy kisbusz mellett döntenek, ám mi a helyzet akkor, ha valaki kisebb autót szeretne?

Nos, a Mini Cooper erre a lehetőségre is gondolt. A BMW tulajdonában lévő márka úgy véli, a zéró károsanyag-kibocsátással járó autózás mindenkié, így kifejlesztett egy mozgássérültekre igazított, kézzel irányítható elektromos modellt.

Mini mozgássérülteknek, a kormánynál mozgássérült személy
Fotó: BMW

A projekt során a Mini Tina Schmidt-Kiendl szakértelmére támaszkodott, aki kerekesszékes vezetési élmény oktatóként dolgozik. Az autóban a megszokott, lábbal kezelhető pedál helyett a sofőr egy kormányra helyezett kezelővel gyorsíthat, illetve fékezhet egyaránt. A kézi gázpedál nyomásra reagál, a Mini a tervezésnél ügyelt a biztonságra is, a járművezetőnek ugyanis mindkét kezét a kormányon kell tartania.

A hagyományosan lábnál elhelyezett pedálokat egy fedéllel takarták le, nehogy a sofőr véletlenül megnyomja azokat. Ha az autót nem mozgássérült személy vezeti, a fedelet eltávolítva hozzá lehet férni a pedálokhoz.

Mini mozgássérülteknek, a kormánynál mozgássérült személy
Fotó: BMW

Schmidt-Kiendl említett pár nehézséget, amivel a mozgásukban korlátozott embereknek szembe kell nézniük. Az akadálymentesítési törekvések szerencsére egész Európában virágoznak, a Münchenben található elektromos töltőállomások azonban nehezen kezelhetők a kerekesszékesek számára. Stefanie Wurst, a Mini vezérigazgatója úgy véli, egy teljesen befogadó társadalomban figyelnünk kell egymás igényeire, és a technológia szolgálatba állításával könnyítenünk kell egymás életén.

A Mini Cooper SE ráncfelvarrott változata 2021 végén került szerkesztőségünk közelébe, a menetpróba tapasztalatairól ide kattintva olvashatsz.

Nyitókép: BMW