2022. június 01. | 13:57

A Mercedes 2017-ben mutatta be az első prototípust, azóta számtalan csúszás után most azt állítják, hogy tényleg elkészültek az utcai használatra szánt F1-es technikát tartalmazó, 1000 lóerős hipersportautójukkal.

Alig egy hete nyilatkozták az Mercedesnél, hogy biztosan részegek voltak, amikor ez a projekt átment a vezetőségen. Ebből nem úgy tűnt, hogy a közeljövőben elkészülnének az autóval, de a mai sajtóközlemény ezt állítja. A Mercedes-AMG One szériaérett autó lett, és júniusban a soron következő Goodwood Festival of Speed eseményen mozgásban is megmutatják.

fotó egy ezüst mercedes-amg one hipersportautóról egy versenypályán

A késlekedés ellenére sikerült minden korábban belebegtetett elvárást valóra váltani. A One a Mercedes állítása szerint tényleg egy 1,6 literes, turbós V6-os F1-es motor utcai használatra átalakított változatát hordja a hátsó kerekei előtt. Ez a 11 ezret forgó motor önmagában 566 lóerős, de a rajta lévő villanyturbó motorja további 121 lóerőt ad hozzá a teljesítményhez.

Az 1063 lóerős rendszerteljesítmény további három villanymotorból jön össze, melyekből kettő az első kerekeknél található (ezek összesen 332 lóerőt tudnak), míg a harmadik a benzinmotorhoz csatlakozik közvetlenül és 121 lóerőt ad hozzá a csomaghoz. A különleges hajtáslánc a Mercédes szerint közvetlenebb gázreakciót kínál, mint egy hagyományos V8-as. 

fotó egy ezüst mercedes-amg one hipersportautóról egy versenypályán

Ezekből az adatokból több minden sejthető. Például az, hogy a One nem lett pillekönnyű, hiszen carbon monocoque-ja sem tudja ellensúlyozni a rengeteg hajtási egység és az akkumulátorok vízhűtésének súlyát. A végeredmény 1696 kiló lett, így a Mercedes-AMG One összkerékhajtással 2,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, és 7 másodperc alatt már 200-zal száguld.

Az aktív aero elemeknek köszönhetően van egy kifejezetten végsebességre optimalizált DRS mód is, így 352 km/h a One végsebessége. A sok akkumulátornak köszönhetően 18 kilométert tisztán elektromos üzemmódban is tud menni az autó, természetesen konnektorról is tölthető.

fotó egy ezüst mercedes-amg one hipersportautó belsejéről

A beltérben is minden az F1-es hangulatról szól. Téglalap formájú a kormány és a két kijelzőn kívül meglehetősen letisztult a dizájn. Ahol csak lehet, láthatóvá tették az utascella karbonszövetét és testre formázott, speciális üléseket raktak az autóba.

fotó egy ezüst mercedes-amg one hipersportautó belsejéről

A Mercedes-AMG One-ért sóvárogni lehet, de sok értelme nincsen. A 2,72 millió dollárra (bő egymilliárd forintra) taksált autóról azt rebesgetik, hogy már 2017-ben eladták mind a 275 példányát.

Mercedes

Fotók: Mercedes-Benz