hétfő - 2023. január 30.
1 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 672 Ft
D 690 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Musk: egy éven belül megérkeznek a teljesen önvezető autók

2022. május 24. | 09:11

A vállalkozó szerint a Tesla autói hamarosan már emberi beavatkozás nélkül képesek lesznek közlekedni.

Elon Musk szerint a Tesla autói jövő ilyenkor, tehát nagyjából 2023 májusára már képesek lesznek mindenféle emberi beavatkozás vagy felügyelet nélkül vezetni önmagukat, bár a korábbi jóslatai egyszer sem valósultak meg a járművek teljesen autonómiáját illetően.

Nem ez az első eset, hogy Musk merész kijelentéseket tesz a technológiai újításokkal és az elektromosautó-gyártó teljesítményével kapcsolatban. 2020 óta minden évben elmondja, hogy az adott év végére a Tesla flottájában 1 millió robotaxi fog közlekedni a világ útjain. Egyelőre azonban ezt a vállalást sem sikerült teljesíteni.

Egyik legutóbbi nyilatkozatában módosította ezt a tervét és azt ígérte, hogy a 2022-es év végére az 1 millió robotaxi helyett 1 millió Tesla-tulajdonos fog részt venni a cég majdani önvezető rendszere, a Full Self-Drivin Beta tesztelésében.

Tesla Model S, Model 3, Model X és Model Y egymás mellett
Kép: Tesla

A Tesla FSD Betában minden olyan funkció megtalálható, melyek lehetővé teszik, hogy a jármű képes legyen önmagától közlekedni. A rendszer egyelőre csak 2-es szintű autonómiára képes, ezért szükséges, hogy a sofőr folyamatosan éber maradjon és készen álljon arra, hogy szükség esetén beavatkozzon és átvegye az irányítást az autótól. Amennyiben mégis baj történik, a felelősség ebben az esetben a vezetőt terheli.

A tervek szerint a Tesla a tesztelés során gyűjtött adatok segítségével fejleszti az FSD Betát, miközben folyamatosan tanítja az egyes közlekedési helyzetek megoldására a rendszer alapját jelentő mesterséges intelligenciát. A kaliforniai cég komolyan bízik abban, hogy mielőbb elérheti a teljes autonómiát járműveiben. 

Nyitókép: Depositphotos

Szerzői jogokat sérthetett az Audi új reklámfilmje Kínában Szexuális zaklatással vádolják Elon Muskot, a Tesla vezér tagad

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!