2024. január 19. | 13:31

A fejlesztők remélik, sikerül megtalálni a forradalmi megoldást a kátyúk elleni küzdelemben.

Az Egyesült Királyságban található Hertfordshire megyében tesztelnek egy mesterséges intelligenciával működő robotot, mely képes azonosítani a közutakon lévő kátyúkat. Az ARRES (Autonomous Road Repair System – azaz önműködő útjavító rendszer) a tervek szerint nem csak megtalálja, hanem be is tömi az úton tátongó lyukakat.

A robot a Robotiz3d technológiai vállalat és a Liverpooli Egyetem közös munkája, melyet a megyei önkormányzattal együttműködésben fejlesztettek ki. A forradalmi találmány akár már idén a helyi utakon teljesíthet szolgálatot.

„A helyi hatóságok már jó ideje élen járnak a kátyúk kezelésében. A modern technológia segítségével még hatékonyabban biztosíthatjuk, hogy az úthálózatunk a legjobbak közé tartozzon az országban” – fogalmazott Phil Bibby, közlekedésért felelős vezető tanácsnok.

A 2020-ban indult projekt finanszírozásának döntő többségét az Innovate UK fejlesztési ügynökség biztosította. A technológiát zárt körülmények között tökéletesítették, mostantól indulhat a kátyúk helyrehozása a helyi utakon. Ha kíváncsi vagy, hogy néz ki a robot, az alábbi Instagram posztban megtekintheted.

Az úthálózat természetesen Magyarországon is több helyen felújításra szorul. A kátyúk nem csak a Budapesten közlekedőket, hanem az autópályákat, főutakat, városi utakat használó autósokat is bosszantják. A Magyar Közút nagyjából egy évvel ezelőtt a TikTokra feltöltött videóban mutatta be, ők hogyan végzik az utakon lévő lyukak betömését.

Fejér vármegye székhelyén igazán kreatív módon, a város színeivel festettek ki néhány kátyút. Az utcai művészetet gyakorlók munkájának nem biztos, hogy mindenki egyformán örül, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsait egy hasonló akció miatt rongálásért megbírságolták.

Pixabay