Nem lesz több dízel Porsche

Közzétéve:
2018-09-24, 10:54

Nem gyárt több dízel autót a Porsche, helyettük inkább a hibrid és az elektromos modellek fejlesztésére koncentrál majd.

Felhagy a dízelautók fejlesztésével és forgalmazásával a Porsche, így a jövőben a Cayenne, a Macan és a Panamera modellek is kizárólag benzines vagy hibrid kivitelben lesznek elérhetők. A döntés annyiban nem meglepő, hogy a dízelek Németországban is egyre kevésbé keresettek, a világ többi részén pedig mindig is a benzinüzemű autókat voltak a favoritok.

fehér Porsche Panamera

Az is a dízel elhagyása mellett szól, hogy a Porsche a Volkswagen-csoport tagjaként mindent megtesz azért, hogy kimosakodjon a dízelbotrány utóhatásaiból, valamint meglovagolja a hibrid és az elektromos autók iránti egyre növekvő keresletet. Erre pedig áldozni is hajlandó a vállalat, ugyanis 2022-ig összesen 6 milliárd eurót (1800 milliárd forintot) terveznek befektetni az elektromos technológia fejlesztésébe.

Ezzel a Porsche előre menekül, hiszen a Panamerák 63 százaléka már most is hibrid kivitellel készül, a cég globális értékesítésének pedig mindössze 12 százalékát teszik ki a dízelek, vagyis a technológiáról való lemondás nem is lesz annyira fájdalmas.

Porsche Taycan

Olive Blume, a Porsche vezérigazgatója nem szeretne beállni a dízeltechnolóiát démonizálók sorába, szerinte egyszerűen csak arról van szó, hogy erre a sportkocsi-gyártók számára mindig is másodlagos technológiára már nincs szükségük, ezért elengedik. Természetesen a jövőben is gondoskodnak majd a korábban eladott dízelautók szervizeléséről és alkatrészellátásáról, így a tulajdonosokat a döntés miatt semmilyen hátrány nem éri majd.      

A Porsche első elektromos autója, a Taycan 2019-től lesz megvásárolható, és nagy reményeket fűznek hozzá, hiszen úgy számolnak, 2025-ben az eladott autóik fele már elektromos vagy hibrid meghajtású lesz. Jelenleg azonban a Panamera az egyetlen olyan modellje Porsche-nek, ami hibrid kivitelben is elérhető, a következő ilyen valószínűleg a Cayenne lehet, ám ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Ugyanakkor a cég legkisebb SUV-jából, a Macanból jó eséllyel nem készül majd elektromos-benzines kivitel, hanem ha kijön belőle a legújabb verziója, akkor az teljesen elektromos hajtásláncot kap majd.

Forrás:

evo

További autós hírek

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

A kategóriák között egyértelműen a SUV vezeti az idei eladási listát (is), csak ebből a fajtából 47480 újat állítottak forgalomba,…

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Kapcsolódó írások

Top 5 Porsche tanulmányautó, fehér Porsche, elölnézet, balról
2018. december 30.
A Porsche úgy döntött, bemutatja 5 kedvenc tanulmányautóját. A lista némely tagja meghökkentő, de egyikük sem mondható utolsónak.
462 lóerővel érkezik az új Cayenne E-Hybrid
2018. május 02.
A Porsche bemutatta legnagyobb, konnektoros szabadidőautójának frissített változatát, mely a népszerű Panamera 4 E-Hybrid hajtásrendszerét örökli.
Nem lesz több dízel Porsche
2018. február 23.
Felhagy a Porsche a dízelmotoros autók gyártásával, a jövőben csak a benzines és hibrid erőforrásokra koncentrál.
1979 Porsche 935 F1 street legal, kék, oldalnézet, balról
2018. december 13.
A Porsche 935-ös modelljei a pályákon kívül tiltólistásak voltak. Kivéve azt az egy darabot, ami most eladásra kerül