2022. július 11. | 17:59

Új biofestékkel kísérletezik a bajor gyártó.

A BMW egy új, fenntartható erőforrásokon alapuló festék fejlesztésén dolgozik, melynek részét képezi a lakásokból származó szennyvíz is. Az autógyártó a BASF, vagyis a Badeni Anilin- és Szódagyár segítségével egy olyan festési módszert tesztel, amely nem petróleum, hanem organikus alapú, mint például a szennyvíz-feldolgozó üzemekben újrahasznosított biológiai és természetes hulladék.

A meg nem újuló energiahordozók helyettesítéseként alternatív megoldásokat keresnek és a terv szerint az új rendszer csökkenteni fogja a károsanyag-kibocsátást, mivel a festék előállításához nincs szükség olajszállításra vagy –feldolgozásra. Szerintük ez a korrózióvédelmi és fényezési módszer 40 százalékkal csökkentheti a széndioxid-kibocsátást és ezt az eljárást a cég lipcsei és a dél-afrikai Rosslynban működő gyárában is alkalmazni fogják.

Joachim Post, a BMW beszerzési és ellátási láncának vezetője szerint a nyersanyaghasználat csökkentésével a cég megőrzi a természetes erőforrásokat és segít csökkenteni az üvegházhatást, ehhez a szennyvíz lehet a megoldás.
 

Carscoops

Nyitókép: BMW