A héten ünnepelte volna 72. születésnapját a Forma-1 háromszoros világbajnoka, Niki Lauda. Az osztrák legenda tiszteletére Gordon Murray Laudáról nevezi el a legújabb, közúti használatra szánt, 1,29 milliárd forintos hiperautóját. Lauda és Murray 1978-ban és 1979-ben együtt dolgoztak a Brabham F1-es csapatánál. Ez volt az időszak, amikor az osztrák pilóta a Gordon Murray által tervezett, tiszavirág életű „ventilátoros autóval” nyerte meg a Svéd Nagydíjat.

A „Fancar” felirat a T.50s Niki Lauda modell hátulján is olvasható, a Forma-1-ben is alkalmazott ventilátorok utánzata mellett. Az autó aerodinamikai elemeivel együtt ezek összesen 1500 kg leszorítóerőt generálnak majd, a 25 szerencsés tulajdonos legnagyobb örömére. A jármű össztömege mindössze 852 kilogramm, így a 3,9 literes, V12-es Cosworth-motor 735 lóerős teljesítménye könnyed száguldást tesz lehetővé.

A Gordon Murray Automotive T.50s Niki Lauda bemutatójára február 22-én, a háromszoros világbajnok 72. születésnapján került sor.

„Niki egy fantasztikus versenyző és egyben remek barát volt. Az emléke előtt tisztelegve róla nevezzük el legújabb modellünket, mely az ő tetszését is biztosan elnyerte volna” - emlékezett meg Laudáról Gordon Murray.

A limitált kiadású T.50s Niki Lauda modellek mindegyikét Gordon Murray Forma-1-ben aratott győzelmei után még egy plusz megkülönböztető nevet kapnak. Az első jármű ennek megfelelően „Kyalami 1974” néven lesz ismert, emléket állítva Carlos Reutemann 1974-es Dél-Afrikai Nagydíjon szerzett sikerének.

Niki Lauda 1975-ben, 1977-ben és 1984-ben lett Forma-1-es világbajnok. Az 1976-os Német Nagydíjon bekövetkezett horrorbalesete, valamint James Hunttal vívott csatája örökké emlékezetes marad.

Lauda az elmúlt években a világbajnok Mercedes istállót segítette tanácsaival. 2018-ban tüdőátültetésen esett át, majd 8 hónappal később, 2019. május 20-án elhunyt. Ide kattintva megnézheted az osztrák pilóta legemlékezetesebb pillanatait, ezen a linken pedig részletes élettörténetéről olvashatsz.