Önvezetésre előbb számíthatunk a mezőgazdaságban, mint az utakon

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-02-14, 15:09

Az autók még sehol nincsenek, a kukoricaföldeken pedig már rég önvezető járművek dolgoznak.

Mindenki arról beszél, hogy vajon mikor jönnek már a teljesen önvezető autók, közben pedig szép csendben, a nem hozzáértő szemek elöl jól elrejtve egy egész iparág válik teljesen automatizálttá. Ráadásul nem is a jövőről beszélek, a legmodernebb traktorok és kombájnok már ma is képesek önállóan végignavigálni magukat a búzatáblán. A gépkezelő, ha úgy akarja, végig csak mozizik és csupán felügyeli a termelést.

Naïo Technologies önvezető gyomláló gép

A Naïo Technologies nevű francia cég még továbbment és olyan önvezető elektromos járműveket gyárt, amelyek az egyelőre emberi kézzel végzett mezőgazdasági munkákat is képesek kiváltani. Már 150 önvezető robotjuk működik szerte a világban, melyek az emberek helyett elvégzik a gazolást. Feltételezem, ezt a tevékenységet bárki szívesen átengedi a robotoknak.

A franciák törekvése abban különbözik más cégekétől, hogy nem különböző kemikáliákkal kísérleteznek, amelyek nem csupán a gyomokra, hanem a megtermesztett növényekre, közvetve pedig az emberekre is veszélyt jelenthet, hanem mechanikai úton távolítják el azokat a földből. A gépeik úgynevezett gyomszedő mechanikával rendelkeznek, karok segítségével gyűjtik össze a nemkívánatos növényeket.

Naïo Technologies önvezető gyomláló gép

A robotok rendelkeznek nagy pontosságú GPS alapú navigációval, melybe betáplálhatók a megmunkálandó földterület határai, a sorok pontos elhelyezkedése és az esetleges akadályok helyzete is. A mesterséges intelligencia segítségével pedig képesek beazonosítani a különböző dudvafajtákat, így elkerülve azt, hogy a gép kigyomlálja a takarmánynövényeket is.

Naïo Technologies önvezető gyomláló gép

A gazoló járművek mozgatásáról természetesen környezetbarát elektromotorok gondoskodnak, nem holmi füstölő dízelek. Teljes feltöltéssel a 4 km/h-ás maximális sebességüknek köszönhetően egy nap akár 12 hold nagyságú területet is meg tudnak tisztítani. Ez nagyon jól hangzik, mégsem lehet arra számítani, hogy a cég önvezető robotjai nagyon elterjednek például Magyarországon. Darabja 68 millió forintba kerül, nem hiszem, hogy Mari néni vagy Józsi bácsi behitelez majd egyet. A nagyobb vállalatok esetleg.

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. augusztus 12.
Az autóipari szereplők behúzták a kéziféket, rájöttek, hogy nem lesz olyan egyszerű kifejleszteni az 5-ös szintű önvezetésre képes autókat.
5G technológia az autózásban
2020. február 12.
A sokkal gyorsabb adatátvitel meggyorsítja majd az önvezető autók elterjedését is.

További hírek