csütörtök - 2023. szeptember 28.
27 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Retró kiadással ünnepli a Mercedes a félmilliomodik legyártott G-osztályt

2023. április 21. | 15:06

Szerencsére a forma nem változott sokat az elmúlt bő 40 évben, így könnyű volt retró megjelenést összehozni.

Az évek alatt a megítélése és a presztízse többet változott a Mercedes G-osztálynak, mint a formája. Hiszen még mindig az a könnyedén felismerhető kock forma, mint amilyennel 1979-ben először legördült a szalagról.

Vagyis ez így ebben a formában nem teljesen igaz, hiszen már 1970-ben is létezett a G-osztály, azonban katonai célokat szolgált, az átlag polgár számára nem volt elérhető. Csak 1979-re jutott el a szalonokig, azóta viszont hatalmas sikereket arat.

Pedig az eredeti G, tehát Geländewagen nem is egyedül a Mercedes fejlesztette, hanem közösen a Steyr-Daimler-Puch műve. Emiatt pedig találkozhatunk Puch emblémás G-osztályokkal is. Érdekesség, hogy egy ideig Peugeot-motorokkal is készült a típus, így a franciák logójával is találkozhatunk eredeti G-Mercedesen.

Viszont egy ideje már nem mint terepjáró, hanem mint luxusautó működik a modell. Esetenként akár 800 lóerővel a Brabus jóvoltából, vagy 6 kerekű szörnyetegként az AMG részlegéről. De van már belőle portáltengelyes luxus-terepjáró és nyitott hátuljú modell is.

A típus annyira futott, hogy még egy modellváltást is kapott 2018-ban, de sokak örömére az alap forma szinte semmi sem változott. Így nem volt nehéz készíteni belőle egy retró kivitelt, amivel az 500 ezredik darabot ünnepelhetik.

Ehhez az egyik eredeti zöld színéhez nyúltak a '79-es modellnek, illetve a festetlen - vagy feketére festett - lökhárítókkal is jól mutat. Visszatért a klasszikus, 5 ágú felni és a klasszikus hűtőmaszk kialakítás. A tető kapott egy igazi terepjárós csomagtartót és a pótkerékre is visszatért egy jóval nagyobb Mercedes jelvény.

A jubileumi kiadás az 1986-os 280 GE-ből merít ihletet és a formát tökéletesen hozza. A laikus talán meg sem mondja, hogy ez nem egy régi G-osztály, csak tökéletesen felújítva. Pedig a technika alatta modern, így ez egy tökéletes restomod is lehetne.

Ha esetleg érdekelne egy jó állapotú, több mint 30 éves G-osztály, akkor nézd meg róla videónkat.

Mercedes
Az év végén már tesztelné az Audi az F1-es hajtóegység prototípusát Nevet vált a Land Rover, átszervezik a cégcsoportot

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!