Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Rivian félig önvezető rendszere büntet, ha nem figyelünk oda a volán mögött

2023. augusztus 31. | 13:59

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a vezetésre, a Rivian rendszere képes megvonni tőlünk funkciókat.

Különös funkcióra lett figyelmes egy Rivian-tulajdonos Amerikában. Éppen Driver+, tehát félig önvezető módban ment elektromos autójával egy úton, amit keresztezett egy felüljáró.

A rendszer képes használni a távolságtartó tempomatot, kormányozza az autót és akár sávot is vált. Jelen helyzetben azonban a hidat alagútnak nézte, ahol mások a játékszabályok.

Jelezte a sofőrnek, hogy vegye át a kormányt, mert alagútban ő nem navigál. A sofőr kíváncsi volt az autó reakciójára, ha ezt mégsem teszi meg, ezért nem nyúlt hozzá.

Erre az autó kikapcsolat a Driver+ funkciót és visszaadott mindent a sofőrnek, aki emiatt már át kellett vegye az irányítást. Amikor megpróbálta visszakapcsolni a sofőr az önvezető rendszert, akkor az autó hibaüzenetet dobott ki.

Azt írta, hogy a rendszer nem elérhető a következő indításig. Ez azt jelenti, hogy csak akkor használhatja újra a félönvezető rendszert, ha előtte félreáll, leállítja az autót és újra beindítja.

A gyártó szerint egyébként ennek a rendszernek így kell működnie. Hangsúlyozták, hogy ez még messze nem egy önálló önvezető rendszer, hanem egy segítség a sofőröknek.

Az a célja, hogy megkönnyítse az autóvezetők dolgát, de egyelőre nem tudja teljesen átvenni a feladatukat. Emiatt pedig ügyelniük kell arra, hogy a rendszert nem próbálják meg átverni, és ezért tiltja le magát egy ilyen akció után.

A Tesla-tulajok számoltak már be hasonló reakciókról autójukban. Ott ugye a Full Self Drive (FSD) dolgozik, amely a neve ellenére nem egy teljesen önvezető rendszer.

Ott az autó akár a vezetés közbeni telefonozásért is letilt, szintén az első újraindításig. A dolog annyival érdekesebb a Teslánál, hogy ezt 4-5 alkalommal játszatjuk csak el, onnan az egész FSD rendszert letiltja.

Rivian
Az Apple az autók egész szélvédőjéből kijelzőt csinálna Van, aki szerint gyönyörű, mások szerint ocsmány az Alfa Romeo új sportautója

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!