A japán márkák közötti együttműködés már tart egy ideje, a Toyotával nem csak a Suzuki, de a Mazda is szoros kapcsolatot ápol. Előbbire jó példa a Swace és az Across Suzuki modellek, amelyek a Toyota Corolla és a RAV4 átemblémázott változatai.

Mazda Yaris oldalról

A Toyota nemrégiben mutatta be az új Yaris kisautót, amelyre most a Mazda vetett szemet. 2023-tól ugyanis a Mazda 2 helyett a Yaris „Mazdásított” változatát tervezik felvenni a kínálatukba. Egy ideje egyébként már közösen dolgozik a két gyártó többek között az elektromos technológiák fejlesztésén. Ezeknek az együttműködéseknek főleg gazdasági okai vannak, hiszen egy-egy új modell kifejlesztése rengeteg pénzbe kerül, az európai károsanyag-kibocsátási normáknak való megfelelés pedig szintén sok erőforrást emészt fel, így az autógyártók kénytelenek ehhez hasonló szövetségeket kötni.

A hibrid kisautót a Toyota gyártaná a Mazdának a Franciaország északi részén található üzemében, a két gyártó pedig közös flottával rendelkezik az emisszió terén, így igyekeznek elkerülni a túlzott CO2-kibocsátás miatti büntetéseket az EU-ban.

A jelenlegi Mazda 2 palettáján nincs hibrid kivitel, ám arra van némi esély, hogy a két kisautót párhuzamosan kínálja majd a Mazda egy rövid ideig. Egyelőre nem árulták el, hogy mikor veszi át a 2-es nevet a Yaris átemblémázott kivitele. Az USA területén egyébként fordítva történt a megvalósítás, egy ideig a Mazda 2 adta az alapjait a Toyota kisautójának azon a piacon.

Amennyiben érdekel a Yaris egy régebbi változata, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, megtekintheted YouTube csatornánkon is.