2021. december 09. | 09:54

Egyre több baleset történik, mert a sofőr figyelmét valami elvonja a vezetésről.

A Tesla rendszeresen fejleszti járműveinek szoftverét over-the-air frissítéseken keresztül, idén nyáron pedig egy új funkcióval bővült a kaliforniai villanyautók repertoárja. Elon Musk kifejtette, olyan játékokkal akar játszani az autó központi kijelzőjén, mint a The Witcher, ám erre eddig csak akkor volt lehetősége, amikor az autó egy helyben állt. Azonban a The New York Times legfrissebb beszámolójából kiderül, mostantól már akár menet közben is lehet játszani egyszerűbb játékokkal.

„Mikor megláttam, nem akartam hinni a szememnek. Mindössze néhány másodpercig játszottam, aztán ki is kapcsolatm. Meg vagyok döbbenve. Számomra ez egy rendkívül veszélyes dolognak tűnik” – nyilatkozta Vince Patton, egy nyugdíjas oregoni Tesla Model 3 tulajdonos.

A különféle képernyők már évek óta az autók szerves részét képezik, ám eddig a gyártók tartózkodtak attól, hogy videójátékokkal vonják el a sofőr figyelmét menet közben. Egyes modellekben az anyósülésen vagy a hátul utazók is saját kijelzőt kapnak, ami a szórakoztatásukat szolgálja az út során. A Tesla megoldása azonban a járművezető számára is lehetőséget biztosít a játékra. Ez pedig egyrészről roppant veszélyes, másrészről a vállalat számára is negatív hatással lehet az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) közelgő vizsgálata során.

A lap beszámolójában arra is felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban a közúti belesetek jelentős része annak köszönhető, hogy a sofőr figyelmét valamilyen külső tényező elvonja a vezetésről. Az amerikai Közlekedési Minisztérium adatai alapján az idei év első felében mintegy 20 160 halálesettel végződő baleset történt az USA-ban, ami 18,4 százalékkal magasabb, mint 2020 azonos időszakában. Steve Kiefer, a General Motors biztonsági szakértője szerint ezen tragédiák közel a fele azért következett be, mert valami elvonta a vezető figyelmét.

A videojátékok futtatása a központi képernyőn kétségtelenül figyelemelterelő tényezőnek számít még akkor is, ha nem a sofőr, hanem az egyik utas játszik. Éppen ezért a legtöbb gyártó menet közben kikapcsolja az infotainment rendszer legtöbb funkcióját, hogy minimalizálják a figyelemelterelés kockázatának lehetőségét.

Az szinte borítékolható, hogy az NHTSA nem fogja jó szemmel nézni a Tesla legfrissebb újítását. Ráadásul a kaliforniai cégre igen komoly vizsgálat vár az Autopilot és a Full Self-Driving funkciók hiányosságaival, és nem megfelelő működésével kapcsolatban.