csütörtök - 2023. szeptember 28.
26 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Így ismeri fel és azonosítja a Tesla az autó környezetét - VIDEÓ

2021. december 07. | 11:27

A program az autók felvételeinek elemzésében lesz fontos szerepe.

A Tesla Full Self-Driving programjában résztvevő járművekben található kamerák elképesztő mennyiségű felvételt rögzítenek nap mint nap. Jelen pillanatban ezeknek az anyagoknak az elemzése és kiértékelése manuálisan zajlik. Ez azt jelenti, hogy az autók, az emberek, a többi közlekedő, a közlekedési táblák és sok minden egyéb azonosítása, amivel az autó menet közben találkozhat, kézzel történik.

A Tesla egy olyan eszközön dolgozik, amellyel automatizálhatja ezt a gigantikus feladatot. Természetesen a kaliforniai elektromosautó-gyártónál a mesterséges intelligenciára bíznák a munkát. Andrej Karpathy, a vállalat mesterséges intelligenciáért felelős vezetője a Twitteren osztott meg néhány, az automatikus címkéző korai verziójának működését bemutató videót.

Bár a szoftver fejlesztése egyelőre még a tesztfázisnál tart, így nem tudni, mikor jelenhet meg az autókban is, ám az már most is látható, hogy nagyon könnyedén képes azonosítani a gyalogosokat és más járműveket. Még az úttesttől meglehetősen távol parkoló autókat is azonnal felismeri, és megjelöli sötétkék színnel.

A KRESZ táblái sötétzöld, a közlekedési lámpák narancssárga színnel vannak jelölve és az is jól látható, hogy a mesterséges intelligencia egyértelműen meghatározza, hol van a pirossal színezett járda és az úttest, ami enyhén lilás árnyalatot kap.

Az útpadkán látható ciánkék színezés funkciója egyelőre nem ismert, ám úgy tűnik, a rendszer még a szilárd burkolattal nem rendelkező területeket is képes azonosítani, amiket világoszöld színnel jelöl.

Ha csak a Karpathy által közzétett videók leírásából indulunk ki, sokkal nehezebb megérteni, mi történik a képernyőn. A lényeg azonban, hogy ez az eszköz pontosan azt teszi, amit a neve sugall: automatikusan felcímkézi az autó környezetében lévő tárgyakat.

Ennek pedig a teljes önvezetés elérése szempontjából lesz kiemelt jelentősége, hiszen az autonóm rendszereknek minden pillanatban tisztában kell lenniük azzal, milyen tárgyak találhatók az autó környezetében, és ezek alapján meghozni az egyes döntéseket.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.

Hazánk is részt vesz az elektromos és önvezető autók térnyerését célzó összefogásban Közel 50 millió forint kárt okoztak a NAV által ellenőrzött autószervizek

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!