2019. július 03. | 13:14

A Tesla telepakolta autóit szórakoztató és nem mindennapi üzemmódokkal.

Teslával járni sokkal több, mint környezettudatosnak lenni és egy környezetbarát autót vezetni. Egy Tesla birtoklása életstílus, egy életfelfogási filozófia megtestesülése az autóban. Legalábbis ezt a képet igyekszik magáról kialakítani a márka. Olyanok vásárolnak Teslákat, akiknek fontosak a legmodernebb technológiák és úgy általában szeretik a kütyüket. A Tesla szeretné számukra az autó birtoklását igazi élménnyé varázsolni és ezért igyekszik modern, de egyúttal érdekes funkciókkal ellátni a fedélzeti szórakoztató elektronikát. Összeszedtem néhány izgalmas funkciót, melyek a folyamatos szoftverfrissítésekkel előbb-utóbb valamennyi Teslában elérhetővé válnak.

Tesla Dog üzemmód

A Dog Üzemmód segítségével nyugodtan a kocsiban lehet hagyni Buksit a bevásárlás idejére, a napon parkoló autó gondoskodni fog arról, hogy a hőmérséklet kellemes maradjon az utastérben. Sőt, a központi kijelzőre kiírja, hogy „A gazdim hamarosan visszajön, nem kell aggódni!”. Nem bíztatnék senkit sem arra, hogy étlen-szomjan a Teslájában hagyja kis kedvencét, de megnyugtató a tudat, hogy legalább hőgutát nem fog kapni, ha másképp nem megoldható az állat elhelyezése.

Tesla Sentry Üzemmód

Ez az üzemmód azt csinálja, hogy ha a leparkolt autót bárki túlságosan megközelíti, akkor azonnal elkezdi rögzíteni az autó körül zajló eseményeket a parkolókamerák segítségével. Nemrég egy autótolvajt ijesztett el ez az őrző-védő funkció. A tolvajjelölt azonosítása ugyan nem volt lehetséges a kamerafelvételek alapján, de már az is nagy szó, hogy az autó megkárosítása vagy eltulajdonítása is meghiúsult a rendszernek köszönhetően.

Tesla Enhanced Summon Üzemmód

Az Enhanced Summon mód a Tesla Summon továbbfejlesztett verziója. Míg ez utóbbi csak egyenes vonalon volt képes az önálló parkolásra, addig a modernizált kiadás már arra is használható, hogy a mobiltelefonos applikáció segítségével a tulajdonos beparkolja vagy magához hívja az autót. Egyetlen feltétel, hogy az autó és az őt irányító személy 45 méteres távolságon belül kell lenniük egymáshoz képest. A funkció segítségével szűk helyekre is magától képes beparkolni az autó akkor is, ha ehhez manőverezésre van szüksége.

TeslATARI játékok

Ez a funkció a 80-as évek videojátékait eleveníti meg az autó központi kijelzőjén. A néhány elérhető játék ismerős lehet mindenkinek, aki már a 80-as, 90-es években is érdeklődött a számítógépes játékok iránt. Az irányítás a kormányon található gombok segítségével lehetséges. Elon Musk tervei között szerepel egyébként különböző autóverseny játékok elérhetővé tétele is, melyeket majd az autó kormányával és pedáljaival lehet működtetni.

Tesla Romance Üzemmód

A romantikus üzemmódban a központi kijelzőn egy melegséget árasztó lobogó tűzrakás jelenik meg. Ha esetleg egy hideg téli estén egy meghitt hangulatú autós randira vinnéd a párod, és a tetőablakon keresztül a csillagos ég látványában gyönyörködtök, remek aláfestés lehet a kijelzőn lobogó tűz, esetleg a hifiből halkan szóló kellemes zene.

Tesla Model X Christmas Lights Üzemmód

A Tesla Model X-ek képesek egy igen látványos karácsonyi fényjátékra. A funkció eléréséhez a „holiday” szót kell beírni a menübe, majd az ajtókat bezárva az autó a Trans-Siberian Orchestra Wizards in Winter című művének ütemére villogtatja a fényszóróit és a felfelé nyíló hátsó ajtóit nyitogatja. Egy szülinap ünneplésekor vagy az újév köszöntése során a látványos show-val biztosan el lehet kápráztatni a buli közönségét.

Tesla Music App + karaoke funkció

A gyártó jelenleg dolgozik egy beépített zenestreaming szolgáltatáson, amely kiválthatja a 3rd-party szolgáltatásokat, mint amilyen például a jelenleg használt Spotify. Elon Musk legutóbbi Twitter bejegyzése alapján ráadásul a következő szoftverfrissítéssel érkező zene alkalmazás kiegészülhet majd egy karaoke funkcióval is, mellyel igazi mobil diszkóvá és a házibulik új helyszínévé alakulhat az autó.

Tesla Sketchpad

A Sketchpad tulajdonképpen a Windows alapú számítógépek Paint programjának a végletekig leegyszerűsített megfelelője a Teslánál. Az autó fedélzeti rendszerére feltöltött alkalmazással az ember az ujjával kedvére festegethet. Az alkalmazás egyelőre nem minősül komoly programnak, de a jövőben kiegészül majd olyan funkciókkal is, mint a saját fotók telefonról történő bemásolása és akkor majd a képek szerkesztésére is lesz lehetőség.

Tesla Lotus Esprit futómű beállítások menüpont

Ez egy előcsalogatható rejtett funkció a futómű beállítások alatt. Alapból az autó saját magát animálja a lengéscsillapítók feszességének beállítása menüpontban, de helyette előhívható James Bond Lotus Espritje, ami a filmben víz alatt is képes volt közlekedni. Elon Musk egy aukción megvásárolta a filmben szereplő autót, mely azóta a Tesla főhadiszállásán van kiállítva. A funkciónak hála azonban a legendás autó ott van minden Tesla fedélzeti rendszerében is.

Tesla Mario Kart szivárvány út

Ha az Autopilot funkció éles, tud olyat a kijelző, hogy a sávot amin éppen halad, a Mario Kartból ismerős, szivárványszínűre állítja. A funkciónak sok értelme persze nincs, de remélhetőleg a Tesla szoftverfejlesztőinek sosem nő be a fejük lágya és további érdekes animációk is megjelennek majd a kijelzőn az éppen soron következő frissítéssel.

Tudtad, hogy az új Tesla Model 3-hoz a Tesla.hu-n keresztül egyszerűen hozzájuthatsz? Ha benned is ott motoszkál a gondolat, hogy egy vadonatúj Tesla tulajdonosa legyél, akkor nézd meg az alábbi videót vagy látogass el a cég honlapjára.