2019. május 21. | 11:24

A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe

Eljött az ideje, hogy frissítsék a Model S és a Model X elektromos autókat. Az egyik legkomolyabb változtatás, hogy a jelenlegi AC indukciós motorok helyet állandó mágnes alapú motort kaphatnak. A hajtáslánc hatékonysága ezáltal 93%-ról akár 97%-ra is ugorhat, ezzel növelve a hatótávot, ami a Tesla.com oldalán már 610 kilométert jelez a Long Range kivitelű Model S esetén. A hírek szerint városi forgalomban érződik majd leginkább a frissítés előnye, érdekesség, hogy a mágnes alapú motort a Tesla Model 3-nál már alkalmazzák.

Az Electrec szaklap szerint nagyobb akkumulátorcsomag is társul a két modellhez, melyben szintén a Model 3-ból már ismert 2170-es cellák kaphatnak helyet. Amennyiben az új akkumulátorokat kapják, akkor a SuC töltésen való sebesség is el fogja érni a maximális 250 kW-s teljesítményt, sőt, a legfrissebb szoftver azt is elárulta a hozzáértőknek, hogy az európai modelleket a CCS villámtöltésre is felkészítik. A Model S és a Model X beltere is megújul, megkaphatják a Model 3-ból ismert fektetett képernyőt, sejthetően nagyobb átmérővel.

És ha már a hatótáv növekedés szóba jött: az elmúlt héten a Tesla megtette ajánlatát a Maxwel felvásárlására, majd egy sajtóközleményben bejelentették, hogy 235 millió dollár értékben adtak át részvényeket, ezzel a Tesla lett a Maxwell tulajdonosa. A Maxwell az ultrakapacitások gyártásáról híres, de a száraz elektródás akkumulátorok fejlesztésében is az élen járnak. Az amerikai autógyártó így a jelenlegi Li-ion akkumulátor cellák kapacitásának növelésében reménykedik, vagyis az akksik energiasűrűsége 15-100% közötti mértékben növekedhet, amellett, hogy 1500 ciklust követően is 90% feletti állapotot remélnek az energiatárolóktól.

A frissített Model S és Model X megjelenési időpontja még kérdéses, de akár már júniusban bemutathatják őket.

Hogy hogyan juthatsz a legegyszerűbben Teslához? Keresd fel Mudri Dánielt, a Magyar Autókereskedőház Zrt. értékesítési vezetőjét (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu) bizalommal, és kérj ajánlatot a számodra megfelelő Tesla modellre!