Elon Musk nem csupán a vállalat tulajdonosa és a magas részvényárfolyamnak köszönhetően a világ egyik leggazdagabb embere, hanem mérnökként ő maga is aktívan részt vesz a technológiák fejlesztésében, tesztelésében. Ehhez (is) ért, ez a hobbija, megértem, hogy szereti csinálni. Állítása szerint a saját Teslájában már fut az önvezető szoftver következő generációjának tesztverziója és nagyon meg van vele elégedve.

„Én személyesen tesztelem a legújabb önvezető szoftververziót az autómban, amikor megyek dolgozni és őszintén hiszem, hogy sokkalta jobb, mint ahogy azt az emberek gondolják. Sőt, egyenesen lenyűgöző. Már szinte ott tartunk, hogy be tudok úgy menni dolgozni, hogy nem is avatkozom bele a vezetésbe, pedig útépítések mellett haladok el és a legkülönbözőbb helyzetekbe kerülök. Ezért vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy év végére készen lesz a teljes önvezetésre képes szoftverünk” - dicsekedett Elon Musk.

Ez a nyilatkozata azért is fontos, mert a vállalat 2020 év végére ígérte korábban, hogy elkészülnek a rendszerrel, amely készen áll majd arra, hogy az autóik a vezető beavatkozása nélkül képesek legyenek a teljes önvezetésre. Sokan kétkednek ám ebben, de a most elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy jól haladnak, nem állnak rosszul a fejlesztésekkel és a tesztelésekkel, minden a tervek szerint halad.

Elon Musk az autóban

Mint az tudható, e cél eléréséhez szinte teljesen újra kell írniuk a háttérben futó programok kódját, az érkező frissítés tehát szinte egy teljesen új programcsomag lesz. Fontos azonban tudni, hogy még ha el is készülnek az ígéreteiknek megfelelően „időben”, az érvényben lévő jogszabályok alapján a vezetők nem dőlhetnek nyugodtan hátra a vezetőülésben és bízhatják magukat az Autopilotra. Továbbra is a sofőrök maradnak a felelősek mindenért, amit az autó önvezetés közben tesz vagy nem tesz. Maga Musk is hozzátette, hogy a hatóságok meggyőzése az autók önvezető képességeiről és a vonatkozó szabályok lazításáról valószínűleg el fog tartani még egy ideig.

Amennyiben érdekelnek a Teslák, nézz szét bátran a mah-ev.hu weboldalon! Ha pedig vásárláson gondolkozol, Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36203663447, daniel.mudri@mahzrt.hu).