Új V6-ot fejlesztett az Aston Martin

Közzétéve:
2020-03-24, 11:59

A motort hibrid és plug-in hibrid rendszerekben alkalmazzák majd.

Hivatalosan a Valhalla elnevezésű középmotoros sportkocsiban mutatkozik majd be az Aston Martin új, saját fejlesztésű V6-os motorja 2022-ben. A már számos tesztet teljesített blokk projektje a TM01 kódnevet kapta, amellyel Tadek Marekre, az Aston híres mérnökére utalnak az ’50-es évekből.

Aston Martin V6

A 3,0 literes, turbós V6 a gyártó első saját motorja 1968 óta, amelyet ráadásul egy egész sor hibrid modellbe szerelnek majd be. Ez lesz a gyártó kínálatának legerősebb motorja, amely hibrid és plug-in hibrid rendszerek alapját adja majd. A hírek szerint erősebb lehet, mint a DBS Superleggera 725 lóerős csúcsváltozata.

A szárazkarteres rendszerben a turbót a két hengersor közt helyezik el annak érdekében, hogy orr- és középmotoros autókba is be tudják tenni. A súlyra is nagy hangsúlyt fektettek, igyekeztek alacsonyan tartani a motor össztömegét. Az Aston szerint a teljesítmény és a nyomaték csúcsa minden modellnél egyedi lesz, emellett pedig az Euro 7-es normát is teljesíti majd a blokk.

Aston Martin V6 tesztje

A motor a 2023-as Vanquish modellbe is bekerülhet, továbbá a hibrid DBX-be is. A gyártó elnöke, Andy Palmer elmondta, hogy saját motort fejleszteni nem kis kihívás, ám a mérnökei megoldották a feladatot. Hozzátette, hogy ezzel a motorral nagy terveik vannak, az eddigi tesztek pedig komoly bizakodásra adnak okot.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. március 11.
Svédországi teszten fotózták a sportos hobbiterepest
A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel

További hírek