Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ultracsendes szövettetővel érkezik az Aston Martin DB12 Volante

2023. augusztus 15. | 11:10

A nagyteljesítményű túrautó most megkapta a nyitható tetejű változatát, de az angolok ezt a projektet sem vették félvállról.

Nemrég bemutatták az új Aston Martin DB12-t, ami egy elképesztően kívánatos GT a tradicionális brit gyártótól. Ennek most megérkezett a nyitható tetejű, vagyis az Aston nyelvezetében Volante változata.

Az angolok nem rendezték le a kabrió kérdést egy hagyományos kis szövettetővel és egy szimpla mechanikával. A DB12 Volante teteje 8 rétegű szövetből van, hogy közel azonos csendet nyújtson a beltérben, mint a kupé változat. Ez ráadásul variálható, hiszen kérhető akár piros, kék, szürke vagy fekete színben is.

Emellett pedig egy olyan erős nyitó mechanikát építettek be, amellyel a DB12 egészen 50 km/óráig képes működtetni a tetőt. Így az egész nyitás folyamata 14 másodperc, míg 16 másodperc kell a visszacsukáshoz.

Ha nem akarjuk megvárni az autóban ülve a nyitás/zárás folyamatát, akkor azt akár a kulcsról is megtehetjük. De lehet ezzel a parkolóban állva menőzni is, csak maradjunk az Aston két méteres közelében.

Az autóban egyébként még mindig az a 4,0 literes, duplaturbós V8-as Mercedes-származék motor dolgozik, mint a kupé kivitelben, vagy mint a DBX és Vantage modellekben. Ebben az autóban 671 lóerőt és 800 Nm forgatónyomatékot ad le egy szénszálas kardántengelynek.

Ez viszi hátra a hajtást a 8 fokozatú automata váltónak, amelyben egy számítógép vezérelt sperrdiffi is dolgozik a jobb tapadásért. A DB12 Volante 3,7 másodperc alatt van 100-on nulláról, ez egy tizeddel rosszabb, mint a kupé gyorsulása. Ellenben a 325 km/óra körüli végsebesség itt sem jelent problémát.

Hogy innen meg is lehessen állni, azért elöl 400, hátul 360 milliméteres féktárcsákba kapaszkodhatnak a nyergek. Opcionálisan elérhető az autóhoz karbon-kerámia tárcsa is, abban az esetben 27 kilót spórolhatunk az össztömegen.

Aston Martin
Több budapesti kerületben is lezárásokra kell számítani az augusztus 20-ai ünnepségek miatt Holttestet találtak az M6-oson, több autós is áthajtott rajta

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!