2023. augusztus 31. | 13:54

Lerántották a leplet az Alfa Romeo 33 Stradale modellről, amely V6-os motorral és elektromos hajtással is elérhető lesz.

Már több mint 10 éve annak, hogy az Alfa Romeo befejezte formás sportkupéjának, a 8C-nek a gyártását. Azóta többször is belengették, hogy egy 700 lóerő körüli sportautóval térnek vissza, de az FCA anyavállalat többször is piros jelzést adott ezeknek a projekteknek.

Az 1967-es előd így nézett ki

Most azonban egy vadonatúj modellt mutattak be, ez pedig a 33 Stradale nevet kapta. Nem véletlen, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt egy hasonló sziluettel rendelkező sportautójuk volt Tipo 33 Stradale néven.

A megosztó külsejű 33 Stradale a Carrozzeria Touring Superleggera keze munkáját dícséri. A 33 a nevében egyébként arra is utal, hogy ennyit készítenek majd belőle, persze ezt a csekély mennyiséget már jó előre eladták néhány szerencsés gyűjtőnek.

Rengetegféleképpen személyre szabhajták a kiváltságos tulajok saját sportautójukat, akár 8 számjegyből álló egyedi alvázsszámot is kaphatnak, amelynek számjegyeit ők választják ki. Felfele nyíló ajtókat és nagyon karakteres dizájnt kapott az új modell, kívül és belül egyaránt.

Szénszálas kompozitból készült monocoque vázzal kombinálták a H-vázas szerkezetet, az üvegeket pedig polikarbonáttal helyettesítették a súlymegtakarítás érdekében. A beltér pedig kétfajta stílusban kérhető: Tributo és Alfa Corse. Az előbbi az ősi elődre utal, míg utóbbinál a sportosság lesz a középpontban.

A középmotoros autóban egy 3,0 literes, duplaturbós V6 dolgozik 620 lóerős teljesítménnyel, ehhez egy nyolcfokozatú ZF duplakuplungos automatát kapcsoltak. A 33 Stradale hátsókerekes, sperrdiffivel szerelve. 

Végsebessége 333 km/óra, a 0-100-as sprinthez pedig kevesebb mint három másodpercre van szüksége. Több vezetési mód is lesz benne, az ESC pedig teljesen kikapcsolható a pályázáshoz.

Lesz azonban egy tisztán elektromos kivitele is, amely 750 lóerőt teljesít. Azt az Alfa Romeo egyelőre nem részletezte, hogy a Maseratihoz hasonlóan három villanymotorral érik-e el ezt, de annyit közöltek, hogy 450 kilométeres WLTP hatótávja lesz a villanyos kivitelnek.

Alfa Romeo

Alfa Romeo