2023. július 05. | 17:34

Az új CLE bár alapjaiban mondható egy C-osztálynak, ennél itt sokkal többről van szó.

Nemrég megjelent a legújabb Mercedes C-osztály, majd nem sokkal később az E-osztály. Ezeknek eddig volt külön-külön is kupé, tehát csapott tetejű, kétajtós változatuk, ez viszont most megszűnik és egyszerre két autó helyére érkezik a CLE.

Ez bár tengelytávjában osztozik a legújabb C-osztállyal, annál hosszabbra sikerült. Mindemellett pedig a kifutó C és E Coupé modelleknél is hosszabb lett, így várhatóan a térkínálat sem lesz olyan kupésan nyomorult. Főleg, hogy a képek alapján várhatóan kabrió változat is elérhető lesz a modellből.

A jelenleg futó C-osztálynál azonban nem csak méreteit tekintve lesz nagyobb, hanem a motorokat nézve is. Hiszen ott már csak 4 henger játszik, de még a durva AMG változat sem kapott többet, ellenben a CLE!

Az új modell a CLE 450 4Matic kivitelben egy kettős megfúvású turbóval szerelt, 3,0 literes, sorhatos motort kap majd és a nevéből adódóan mind a négy kerékhez jut valamennyi a motorból felszabaduló 381 lóerőből és 500 Nm nyomatékból. Mivel soros hathengeres motorról van szó, várhatóan a hangélmény sem marad majd el.

Aki beéri kevesebbel is, annak érkeznek majd kétliteres, négyhengeres változatok is 204 és 258 lóerő körüli teljesítménnyel, illetve lesz dízel változat is. Ez a C220 d néven fut majd és egy változó geometriájú turbóval megtámogatva 200 lóerő leadására lesz képes 440 Nm forgatónyomaték mellett. A Mercedes minden motorkivitelhez alapból csatol egy 48 voltos rásegítő rendszert is.

A CLE alá előre oldalanként 4-4 lengőkaros futóművet pakoltak, míg hátul maradt a klasszikus multilink rendszer, és az egész autó alacsonyabbra került, mint az alapot adó C-osztály. A hangolás alapvetően inkább utazóautós, viszont állítólag rendelhető lesz majd AMG pakett több változatra is, aminek a része a keményebb rugók és a sportosabb csillapítás.

A belső tér szinte egy az egyben az új C-osztályból érkezik, annál pedig anno megfejtettük, hogy az előző S-osztályból merítettek ihletet. Ennek megfelelően ott van középen a gigantikus, 12,3 colos táblagép és a 11,9 colos műszercsoport.

Az ülésekben viszont van egy kis változás, kényelmes nappa bőrrel borították a CLE csúcsváltozata esetében. Illetve még újítás ebben a ligában, hogy a fejtámlába is kerültek hangszórók a fantasztikus Burmeister hangrendszer részeként.

Az új modell árairól egyelőre nem beszéltek egyik kivitel esetében sem, sőt az AMG modell is még csak fejlesztés alatt áll. A CLE várhatóan majd 2024-ben érkezik meg, a kabrió változat viszont csak a kupé után lesz elérhető.

Mercedes