2019. augusztus 24. | 11:50

A 2019 októberi Tokiói Autószalonon debütál, igaz még csak koncepcióautó formában.

A Lexus és vele együtt az azt tulajdonló márka a Toyota rendesen le vannak maradva a tisztán elektromos autók fejlesztésében. Miközben a világ legnagyobb autógyárai sorra jelentik be az új elektromos autóikat, addig a japánoknak még messze nincs csak villannyal működő autójuk , pedig a hibrid technológiák fejlesztésében világelsők voltak. Hogy a késedelemnek az az oka esetleg, hogy eddig nem hittek az elektromos autókban, vagy csak szimplán bealudtak, jó kérdés.

Most mindenesetre a hibridjeiről ismert prémium márka, a Lexus a 2019-es Tokiói Autószalonon végre villant valamit, ami csak villannyal működik. Furcsa, hogy a manapság oly divatos szivárogtatás ebben az esetben nem történt meg, így sok információ nem áll rendelkezésre, de annyit már tudni lehet, hogy a tanulmányautót városi közlekedésre szánják, kicsi, de mégis magas építésű, amolyan kockaformájú autócska lesz. A külső megjelenése pedig sokkal futurisztikusabbnak ígérkezik, mint a mostani modellpaletta bármely tagja.

Hogy körülbelül hogyan fog kinézni, arra a képeken is látható, a 2015-ös Genfi Autószalonon bemutatott Lexus LF-SA tanulmányautó szolgáltathat némi támpontot. A márka kitart amellett, hogy városba csakis kisméretű jármű az ideális, mert a kicsi termet garancia az alacsonyabb tömegre, így a hatékonyabb elektromos működésre és nagyobb hatótávra. A Toyota és a Lexus 2025-re egyébként együttesen 10 tisztán elektromos autót kíván bemutatni, melynek a kis prémiumautó a része lesz.

Érdekesség, hogy a Lexus egy különleges hajtáslánc kifejlesztésén dolgozik, céljuk olyan villanymotor megalkotása, amelyet a kerékagyba lehet beépíteni. Ennek előnye a kis súly és az egyszerűen vezérelhető összkerékhajtás lenne. Az így meghajtott jármű elméletileg sokkal stabilabb forszírozott menetben és egyúttal biztonságosabb csúszós körülmények között. A kis elektromos autó fejlesztése mellett a Lexus továbbra is hiszi, hogy a jövőnek még sokáig része a hibrid (benzin-elektromos) hajtás. Így az autóik várhatóan még egy ideig biztosan ilyen meghajtással készülnek majd.

Adri jóvoltából készült egy villámteszt a Lexus ES 300h-ról. A márka hibrid nagyautója egy zseniális jármű, hogy miért, kiderül a videóból: