2023. augusztus 22. | 11:12

A kamerarendszer akkor is képes kiszűrni a szabálytalanságot, ha a sofőr próbálja elrejteni a telefont.

Hollandiában kifejlesztettetek egy új kamerát, amely képes kiszűrni a forgalomban azokat, akik vezetés közben telefonoznak. Mivel az utóbbi időben az okostelefonok széleskörű elterjedése miatt az ilyen jellegű közúti szabálytalanságok megszaporodtak, a kamera indokolttá vált.

A MONOcam nevű eszköz nem csak egy egyszerű kamera, hanem egy komplex számítógép is egyben. Álltalában felüljárókra helyezik ki, hogy jobban belásson az utastérbe, és képes kiemelni az emberi alakot, ezáltal tevékenységét is.

Így ha az autót vezető illető telefonozik, a kamera kiszűri és automatikusan küldi a rendszerbe a bírsághoz szükséges adatokat. Azt is látni fogja, ha valaki lejjeb tolja a kormányhoz a telefont, így az autósok ezzel sem védekezhetnek majd.

A MONOcam nemzetközi figyelmet kapott, miután Hollandiában már két éve használják ezeket eredményesen. Más országok rendőrségei és szakminisztériumai mindent tudni akarnak az új kameráról, magyar küldöttség is járt náluk, így lehetséges, hogy a jövőben nálunk is bevezetik majd ezt az eszközt.

Ezért a hollandok tájékoztatást adtak más országok illetékes hatóságainak a MONOcam működéséről és fejlesztéséről is. Emellett pedig bemutatták beüzemelését és használatát élőben egy felüljáróról.

A leggyakoribb balesethez vezető ok továbbra is a gyorshajtás, ám az ittas vezetés és a figyelmetlenség is sok karambolt eredményez. Számtalan olyan eset van Magyarországon is, ahol az autópályán egymásba rohannak autósok, mert nem az utat figyelik. Ennek egyik legfőbb oka a mobiltelefonozás.

Anno szó volt a VÉDA-kapuk telepítésének idején arról is, hogy ez a rendszer majd képes lesz kiszűrni a telefonozó sofőröket, ám ez a funkció végül nem valósult meg. Bizonyos fényviszonyok közt, megfelelő távolságból képes észlelni, ha nincs bekötve a sofőr, de ezért jellemzően alig küld bírságot a VÉDA ahhoz képest, amennyit gyorshajtásért.

ROADPOL