A világ első távvezérelt 5G autója driftelt a Goodwoodi Sebességfesztiválon

Közzétéve:
2019-07-14, 05:50

Az új 5G hálózatnak hatalmas szerepe lesz az önvezető autózás elterjedésében is.

Az ötödik generációs mobilhálózat emberekre gyakorolt hatását sokan vitatták, de ebbe most nem mennék bele. Az viszont tagadhatatlan, hogy az ipari területen történő felhasználása nagyon hasznos lehet, főleg olyan téren, ahol késleltetés nélkül azonnal kell átvinni a képet, adatot, hangot.

Így valósulhatott meg Goodwoodban, a Samsung és a Vodafone kooperálásának köszönhetően, hogy Vaughn Gittin Jr. távolról vezérelt autóval driftelhetett. A brit 5G hálózat arca pedig nem más, mint az ötszörös F1-es világbajnok Lewis Hamilton, aki még az 5G-nél is gyorsabb!

Lincoln MKZ a Goodwood felirat alatt

Rengeteg ritka autó mellett hétvégén egy erősen módosított Lincoln MKZ is borzolta a kedélyeket, amelyet a drift bajnok Gittin távolról vezérelt egy szimulátor kormánykerekével és pedáljával. Az autó szélvédője és az összes ablak le volt ragasztva, csupán a tetején elhelyezett néhány Samsung Galaxy S10 készülék és kamera szolgáltatta a képet méghozzá HD minőségben és valós időben.

Vaughn Gittin Jr. a szimulátorban

Nem csak a kamerák képe, de az irányítás is az ötödik generációs hálózaton keresztül történt. Annyira gyors az adatátvitel, hogy az autó szinte azonnal reagált Gittin gázadására, amit a szimulátorban tett meg a pálya mellett.

A Lincoln MKZ hátulja közelről

A tesztelés során kipróbálták, hogy nagyobb távolságból sem késik az információ, a 8 000 km-rel arrébb lévő Oregon államban található Portlandből is vezették az átalakított Lincolnt és elhanyagolható 100 milliszekundum késleltetést mutatott a rendszer.

A kísérletről természetesen videó is készült:

Nehéz megmondani, hogy az ilyen technológiák hogyan kerülnek majd széleskörű felhasználásra az autóiparba. Mindazonáltal lenyűgöző, ha ilyen fejlett rendszerek léteznek és tesztelés alatt állnak. Remélem nem kell sok idő ahhoz, hogy ténylegesen alkalmazzák ezeket.

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. január 22.
A Ford luxusmárkája folytatja legendás típusa gyártását, ez alkalommal piacra dobja a klasszikus időket idéző „öngyilkos ajtós” kivitelt is
1956 Lincoln Premiere, kék, kabrió, oldalnézet, balról
2019. június 30.
1956-ban a Lincoln bemutatta a második generációs Capri mintájára épített luxusautóját, az első generációs Premiere-t. A 6,0 literes V8-as motorral szerelt luxusautó 275 lóerő leadására volt képes
 Napóleon Bonaparte
2019. június 30.
A történelem nagy alakjai ló helyett autóval jártak volna, ha néhány száz évvel később születnek. De vajon milyenekkel?
1960 Ford Thunderbird, vörös, kupé, elölnézet, oldalnézet, jobbról
2019. augusztus 04.
1958-ban a Ford bemutatta a T-bird második generációját, mely 3 éves gyártása alatt minden évben megújult. Legfejlettebb változata az 1960-as, a szérián belüli második ráncfelvarrott modell volt