2021. november 09. | 10:56

Igen érdekes megoldást kínál majd ügyfeleinek a német vállalat.

2022 tavaszától a Visának köszönhetően az európai Mercedes-Benz tulajdonosok az autójukban ülve, ujjlenyomatuk segítségével tudnak majd fizetni a kiválasztott árukért és/vagy szolgáltatásokért, olvasható a Daimler sajtóközleményében.

A német márka a fejébe vette, hogy olyan autógyártó vállalat lesz, amely a kétfaktoros hitelesítés bevezetésével fizetési eszközzé alakítja gépjárműveit. Ehhez a Visa új globális technológiai megoldásait veszi igénybe, a két cég együttműködésének eredményeként a Daimler autóba épített natív fizetési megoldást kínál majd ügyfeleinek.

A jelszavak és mobiltelefonos fizetési hitelesítések ideje hamarosan lejárhat, a Visa delegált hitelesítési technológiájának (Delegated Authentication) köszönhetően maga a gépjármű is biometrikus fizetési eszközzé válik, állítják a németek.

A Mercedes-Benz ügyfelei az autóban elhelyezett ujjlenyomat-érzékelő segítségével fizethetnek majd, a hitelesítési technológia első körben az Egyesült Királyságban és Németországban válik elérhetővé (2022 tavaszától), majd további európai országokban is bevezetik.

A vásárlást közvetlenül a gépjárművek MBUX multimédiás rendszerén keresztül tudják lebonyolítani az autósok. Ez a megoldás várhatóan Európán kívül is elterjed idővel, nyilván az amerikai ás ázsiai vásárlókat is érdekelné a dolog.

Egyes becslések szerint az autós fizetések volumene 2025-re várhatóan megközelíti a 86 milliárd dollárt. Az elektromos és önvezető autókhoz kapcsolódó mobilitási trendekkel együtt növekszik az igény az áruk és szolgáltatások járművön belüli kifizetésének innovatív megoldásai iránt is. A Daimler ezt az igényt kívánja kielégíteni a Visával karöltve.

Daimler