Ennek az impozáns tervnek az első lépcsője a VW ID.3 gyártása, amely a hónap elején kezdődött. A társaság előállt egy rövid és egy hosszú távú tervvel is, melyek az elektromos járművekről szólnak.

A rövid távú elképzelések szerint 2024-ig 60 milliárd eurót fektetnek az elektromobilitásba, a hibridekbe és az infrastruktúra fejlesztésbe, a 10 éves tervben pedig 75 elektromos és 60 hibrid modell bevezetése szerepel.

A kalkulációk szerint addig csaknem 26 millió EV-t fog értékesíteni, 6 millió hibriddel együtt. Ezek közül 20 millió a társaság moduláris elektromos platformjára (MEB) fog épülni. A fennmaradó hatmillió pedig a társaság nagyteljesítményű platformján (PPE) lesz. Tavaly a vállalat bejelentette, hogy 2022 végére a világ 16 különböző gyárában épít majd EV-t.

A VW Csoport teljesen elektromos vonalának első modellje

A VW-csoport azonban nem lesz sikeres ezen a téren, ha először nem teremti meg a szilárd alapokat, amelyhez szükség van 60 milliárd euróra. Ezt az összeget a tervezési időszakban a társaság ingatlanra, gépekre és berendezésekre, valamint kutatási és fejlesztési célokra használja fel, ez a költségek több mint 40%-át teszi ki. A teljes keretből 33 milliárd eurót az elektromos mobilitásra fordítanak.

Noha a hírek miatt a társaság víziója távolinak tűnhet, korántsem elérhetetlen. Ezzel a tervvel néhány nappal a Volkswagen ID.3 gyártásának megkezdése után álltak elő. Az első EV, a sok  érkező közül, az Egyesült Államokban nem lesz értékesítve. A modell 550 kilométert képes megtenni egy töltéssel. A Volkswagen november elején mutatta be az ID.4-et Kínában, továbbá egy másik személyautó is ebben a hónapban debütál.

A Volkswagen ID.3 hátulról fotózva

A VW-csoport az EV-k és a hibridek terén igen ambiciózus. Ez azt is jelzi, hogy a cég készen áll túllépni a dízelbotrányon és egy zöldebb jövő felé veszi az irányt. Még nem látni pontosan, hogy az elkövetkező évtized mit hoz az autóipar számára, egy biztos, a konszern számára a jövő elektromosnak tűnik.

Az autós világ friss híreiért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!