2020. május 12. | 09:27

A Volkswagen-csoport néhány éve hozott egy jó döntést, ami miatt most lépéselőnyben vannak a versenytársaikhoz képest.

A Volkswagen ID.3 gyártásának az elindítása egy teljesen új korszak kezdetét jelenti a konszernnél: végérvényesen beköszöntött az elektromos autózás kora. Az elektromos kompakt már elérhető, amelyhez aztán év végén csatlakozhat a városi crossover ID.4, majd később a legendás T1 kisbusznak emléket állító elektromos ID.Buzz, illetve a Volkswagen Passat méretű ID.Vizzion sorozatgyártásra érett verziója is. Az ID modellcsalád tömöríti az elektromos modelleket a németeknél, amelyhez egy teljesen önálló padlólemezt álmodtak a tervezők. Pontosan ezzel a döntéssel kerülhetnek igazán a konkurensek elé.

A különböző méretű és funkciójú ID modellek egy valamiben nagyon hasonlítanak egymásra: mind ugyanarra a moduláris MEB padlólemezre épül, amelyet kifejezetten villanyautókhoz terveztek. Míg a konkurencia nagy része, például a Volvo XC40, a KIA Niro, vagy a Hyundai Kona olyan modellek, amelyek az elektromos hajtáslánc mellett hagyományos belsőégésű motort is hordhatnak a lemezeik alatt, addig a ID autók már a tervezőasztalon is elektromosak voltak, ami hatalmas előny. Miért? A konkurenciánál meg van kötve a tervezők keze a többféle hajtáskoncepció miatt, addig a Volkswagennél szabadjára lehetett engedni a fantáziát.

A kompakt elektromos hajtáslánc egy merőben új formavilágot és térkihasználást enged meg a dizájnereknek, olyat alkothatnak, amely radikális változásokat eredményezhet az autósok felhasználói élményében. A külső méretekhez képest jelentősen nagyobb beltér csak az érem egyik oldala, hiszen maguk az autók külső-belső formavilága is teljesen eltérhet az eddig megszokottól. Annak köszönhetően, hogy nincs többé a nagy helyet foglaló belsőégésű motor és a hozzá kapcsolódó rendszerek, a mérnökök végre előrukkolhatnak valami teljesen újjal.

Persze a Volkswagen vezető tervezője, Klaus Bischoff szerint óvatosan kell bánni az effajta lehetőségekkel, hiszen a megszokottól radikálisan különböző elektromos autók akár el is riaszthatják a vásárlókat, ezért érdemes csak nagyon lassan, lépésről lépésre kihasználni a villanyautókban rejlő szabadabb tervezéspotenciált. Ennek köszönhető, hogy a soron következő ID modellek alapvetően a megszokott formavilágot képviselik. Talán később a vállalat merészebb lesz és bátrabban kihasználja a villanyhajtás adta szabadságot és a MEB padlólemez variálhatóságát, mert az lenne a garancia arra, hogy a VW a versenytársai elé kerüljön.